Εδώ στο Πήλιο είμαστε μακριά από τα κέντρα αλλά δεν είμαστε ηλίθιοι...

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

ΧΡΕΟΚΟΠΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ


Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Όπως όλα δείχνουν το ελληνικό δράμα οδηγείται στο τέρμα του. Υπάρχουν μόνο δύο λύσεις, ασχέτως από το πώς θα ονομαστούν. Κι αυτές είναι: υποταγή ή ρήξη. Ίσως προβάλουν κάποιοι το επιχείρημα πως ο ελληνικός λαός δεν επέλεξε τη ρήξη στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Κάτι τέτοιο είναι, στην καλύτερη περίπτωση, παραπλανητικό. Κι αυτό γιατί στις εκλογές δεν τέθηκε τέτοιο ερώτημα. Ο λαός ψήφισε το ΣΥΡΙΖΑ που υποσχέθηκε πως θα ακυρώσει τις πολιτικές της λιτότητας και θα εφαρμόσει ένα αριστερό φιλολαϊκό πρόγραμμα διατηρώντας τη χώρα στην ευρωζώνη. Κι ο λαός, με την ψήφο του, είπε: Εμπρός κάντε το έτσι. Ο λαός επέλεξε επομένως, φυσιολογικά, την πλέον ανώδυνη κι εύκολη λύση.

Εκείνο που είναι επομένως βέβαιο είναι πως υπερψηφίστηκε η πολιτική της ανατροπής των πολιτικών της λιτότητας. Το ερώτημα για τη ρήξη δεν τέθηκε επομένως και δεν γνωρίζουμε πως θα απαντούσε ο λαός σε ένα τέτοιο ερώτημα. Μια ένδειξη πως όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού λαού αρνείται την υποταγή επιλέγοντας τη ρήξη είναι τόσο το ότι δεν υπέκυψε στην τρομοκρατία των διαπλεκόμενων ΜΜΕ όσο και των αστικών κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όσο και το δημοσκοπικό ποσοστό των πολιτών που επιλέγουν τη ρήξη και είναι κατά πολύ μεγαλύτερο των ποσοστών των κομμάτων που την ενστερνίζονται και την προβάλλουν.

Ανεξάρτητα όμως από τις προθέσεις, τις ιδεοληψίες ή και τις σκοπιμότητες η πραγματικότητα θα επιβληθεί απολύτως. Και η πραγματικότητα για τη συντριπτική πλειονότητα των ελλήνων - εργαζόμενων, άνεργων, συνταξιούχων, μικροεπαγγελματιών- είναι τραγική. Και το μέλλον απολύτως δυσοίωνο. Η πιθανότητα «έντιμου συμβιβασμού» - τι μπορεί να σημαίνει τάχα αυτό- είναι σχεδόν μηδενική ή πολύ μικρή. Πρέπει επομένως να προετοιμάζονται τόσο ο λαός όσο και τα πολιτικά υποκείμενα της αριστεράς για τη ρήξη. Ούτως ή άλλως είναι αδιανόητη οποιαδήποτε ουσιαστική διαπραγμάτευση χωρίς την ύπαρξη πολλών γραμμών πραγματικής άμυνας.

Υποταγή ή ρήξη θα είναι τελικά η επιλογή. Μέση λύση δεν υπάρχει. Ο λόγος είναι απλός. Ο σύγχρονος καπιταλισμός είναι ο αυτός της κυριαρχίας των πιο παρασιτικών χαρακτηριστικών του. Ο καπιταλισμός του χάους και της ολοκληρωτικής κυριαρχίας του. Ο καπιταλισμός της χρηματοπιστωτικής κυριαρχίας, της ανεργίας, της φτωχοποίησης του συντριπτικού ποσοστού των λαών, της ανατροπής των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και φυσικά του απόλυτου ευνουχισμού των αστικών δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Ο καπιταλισμός   της αρπαγής του όσο το δυνατό μεγαλύτερου ποσοστού του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου καθώς και των συσσωρευμένων περιουσιακών στοιχείων τόσο των εργαζόμενων αλλά και του μικρού και μεσαίου κεφαλαίου. Ένας βασικός μοχλός στη διαδικασία αυτή έχει αναδειχθεί το χρέος. δημόσιο και ιδιωτικό. Αυτό δεν σημαίνει πως υπήρξε κάποιος σχεδιασμός για τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού. Η αύξηση του δανεισμού τόσο του ιδιωτικού όσος και του δημόσιου χρέους από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μετά είναι αποτέλεσμα των μεταβολών που είχαν συντελεστεί εν τω μεταξύ.

Από το ξέσπασμα της κρίσης του 2008, που η αφορμή στάθηκε ακριβώς ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών στις ΗΠΑ, το μεγάλο κεφάλαιο άρχισε να μετατρέπει με ραγδαίους ρυθμούς τον ιδιωτικό δανεισμό σε δημόσιο με διάφορες τακτικές. Οι σημαντικότερες από αυτές ήταν οι διασώσεις των τραπεζών και των υπερχρεωμένων μεγάλων επιχειρήσεων μέσω των μηχανισμών αγοράς χρέους ή από τις κεντρικές τράπεζες, με τις γνωστές ποσοτικές χαλαρώσεις, ή μέσω ειδικών μηχανισμών που δημιουργήθηκαν στην ΕΕ γι αυτό το σκοπό όπως το EFSF (European Financial Stability Facility) το EFSM και τελικά τον ESM (European Stability Mechanism).

Μέσω των μηχανισμών αυτών το κεφάλαιο μετέτρεπε σε πραγματικό χρήμα όσο δημιουργούσε κατά την περίοδο της πιστωτικής επέκτασης και της δημιουργίας της φούσκας.   Στο επόμενο διάγραμμα βλέπουμε τόσο τον υψηλότατο δημόσιο δανεισμό επιλεγμένων χωρών της ευρωζώνης πριν την κρίση όσο και την εκτίναξή του μέσω της μετατροπής του ιδιωτικού χρέους σε δημόσιο μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Διάγραμμα 1

http://www.robert-schuman.eu/en/european-issues/0289-labour-costs-and-crisis-management-in-the-euro-zone-a-reinterpretation-of-divergences-in

Στο επίκεντρο της διαδικασίας αυτής βρέθηκε η Ελλάδα μετά το 2010. Οι λόγοι για τους οποίους έγινε αυτό σχετίζονται με αρκετούς παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι:
1. Υψηλό δημόσιο χρέος και δημοσιονομικά ελλείμματα.
2. Υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
3. Σημαντική δημόσια περιουσία, κυρίως γη και ακίνητα, για αρπαγή.
4. Χαμηλό ιδιωτικό χρέος και σημαντικά περιουσιακά στοιχεία στην ιδιοκτησία των εργαζόμενων και των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων.
5. Μεγάλο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών που δεν επέτρεπε την ανάπτυξη μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών ιδιαίτερα στο χώρο των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου.
6. Αρκετή προστασία της εργασίας, σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες.
Τα μεταβολή των παραπάνω σημαντικότατες νεοφιλελεύθερες επιταγές που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και την απόλυτη επικράτηση του πιο μεγάλου από αυτά κάτι που συνεπάγεται την καταστροφή του μικρού κεφαλαίου.
Καθώς η νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, οι διαρθρωτικές αλλαγές και η δημοσιονομική προσαρμογή δηλαδή, ξεκίνησαν με βία στην Ελλάδα η οικονομία κατέρρεε (διάγραμμα 2) , η ανεργία εξακοντιζόταν (διάγραμμα 3).
Διάγραμμα 2
http://www.tradingeconomics.com/greece/gdp
Διάγραμμα 3
http://www.iobe.gr/docs/econ
Παράλληλα υλοποιούνταν ένα από τα βασικά προτάγματα του νεοφιλελευθερισμού. Η δραστική μείωση των εισοδημάτων των εργαζόμενων. Τα εισοδήματα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων μειώνονταν δραματικά ενώ οι μισθοί στην Ελλάδα γίνονταν από τους μικρότερους στην ΕΕ πλησιάζοντας πολύ τους μισθούς στις πρώην χώρες του σοσιαλισμού (διαγράμματα 4 και 5)
Διάγραμμα 4
https://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=AV_AN_WAGE
Διάγραμμα 5
Hourly labour costs,2013
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Wages_and_labour_costs
Η αμοιβή εργασίας στην Ελλάδα μειώθηκε σε ποσοστά που ξεπερνούν κατά πολύ τα αντίστοιχα άλλων χωρών που βρίσκονταν σε «πρόγραμμα» (διάγραμμα 6)
Διάγραμμα 6
http://www.alpha.gr/files/deltia_typou/weekly01082014.pdf
Καθώς τα εισοδήματα αυτών που καταναλώνουν έχουν μειωθεί δραματικά η κατάρρευση της κατανάλωσης και των δεικτών στο εμπόριο ήταν αναμενόμενη (Διάγραμμα 7 και 8)
Διάγραμμα 7      
Διάγραμμα 8
http://www.iobe.gr/docs/economy/ECO_02_14_REP_GR.pdf
Ταυτόχρονα και σε όλο αυτό το διάστημα η ελληνική οικονομία υπέστη μια μεγάλων διαστάσεων αποεπένδυση (διάγραμμα 9).
Διάγραμμα 9
Διάγραμμα: http://eparistera.blogspot.gr/ στοιχεία από: http://www.iobe.gr/docs/economy/ECO_02_14_REP_GR.pdf
Όλη η καταστροφική για την ελληνική οικονομία και κοινωνία πορεία που περιγράψαμε αδρά έγινε συνειδητά εκ μέρους των εκπροσώπων του κεφαλαίου, διεθνούς και εγχωρίου, προβάλλοντας το επιχείρημα του υψηλού δημοσίου χρέους. οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν από το 2010 και μετά όχι μόνο δεν μείωσαν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αλλά το εξακόντισαν στο 180% του ΑΕΠ το 2014 από 127% που ήταν το 2009 (διάγραμμα 10).
Διάγραμμα 10
Greece: General government debt
http://www.voxeu.org/article/greek-debt-restructuring-lessons-learned
Στο ζοφερό αυτό κλίμα έρχεται να προστεθεί, η αναμενόμενη για μια οικονομία σε κατάρρευση, τάση του πληθωρισμού. Από το 2013 η ελληνική οικονομία έχει μπει στη ζώνη του αντιπληθωρισμού (διάγραμμα 11).
Διάγραμμα 11
http://www.iobe.gr/docs/economy/ECO_02_14_REP_GR.pdf
Μια και ουδέποτε καπιταλιστική οικονομία δεν ανέκαμψε με αντιπληθωρισμό η προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι μηδενική αν δεν αλλάξουν τελείως οι όροι μέσα στους οποίους βρίσκεται.
Το ερώτημα επομένως που βασανίζει, όσους βασανίζονται δηλαδή και δεν ακολουθούν πιστά και προς ίδιον όφελος τις προσταγές των δανειστών και του κεφαλαίου, είναι το πώς θα βγει η ελληνική οικονομία από την ζοφερή κατάσταση που περιγράψαμε προς όφελος των πληττόμενων κοινωνικών τάξεων και ιδίως των εργαζόμενων. Η αύξηση του δημοσίου χρέους και η εξυπηρέτησή του είναι ο μοχλός με τον οποίο οι κυρίαρχοι μηχανισμοί του κεφαλαίου επιβάλουν τα συμφέροντά τους καθυποτάσσοντας την εργασία και μεταβάλλοντας τον διεθνή καταμερισμό. Εκείνο επομένως που πρέπει πρωτίστως να καταστραφεί είναι το ίδιο το όπλο της καταστροφής. Το δημόσιο χρέος.
Ακόμη κι αν κάποιος έχει την πολιτική θέση πως τα δημόσια χρέη, ή και τα χρέη γενικώς, πρέπει να εξυπηρετούνται πρέπει να είναι τουλάχιστον αφελής για να πιστεύει πως η ελληνική οικονομία μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις, χρεολύσια και τόκους, που βλέπουμε στα επόμενα διαγράμματα. Τα στοιχεία για τους τόκους προέρχονται από την απάντηση του ΟΔΔΗΧ, σε ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη.
Διάγραμμα 17
http://www.minfin.gr/sites/default/files/financial_files/DDX9-2014.pdf        
Διάγραμμα 18
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=576520. http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/8374585.pdf
Είναι απολύτως αδύνατο, και για οποιαδήποτε οικονομία, να ανταποκριθεί σε πρωτογενή πλεονάσματα του 4 με 5% ετησίως για την εξυπηρέτηση των τόκων. Κι αυτό μέχρι το 2021 γιατί από κει και μετά οι τόκοι ξεφεύγουν τελείως φτάνοντας σε ασύλληπτα ποσά. Και δεν είναι μόνο οι τόκοι. Οι ελπίδες κάποιων πως τα δάνεια θα αναχρηματοδοτηθούν από τις «αγορές» είναι εκτός πραγματικότητας, καθώς τα επιτόκια δανεισμού και η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αποκλείουν κάτι τέτοιο (διαγράμματα 19,20).
Διάγραμμα 19
http://www.voxeu.org/article/eurozone-debt-bailouts-and-contagion
Διάγραμμα 20
http://www.pdma.gr/index.php/el/debt-strategy-gr/public-debt-gr/credit-rating-gr

Στα τρία επόμενα διαγράμματα βλέπουμε κατά σειρά: τις προβλεπόμενες ανά μήνα εισπράξεις για το 2015, τις πρωτογενείς δαπάνες και τις δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου πάλι ανά μήνα.
Διάγραμμα 21
http://www.bruegel.org/nc/blog/detail/article/1588-greek-payment-deadlines-ahead/
Διάγραμμα 22
http://www.bruegel.org/nc/blog/detail/article/1588-greek-payment-deadlines-ahead/
Διάγραμμα 23
http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11513341/Greece-draws-up-drachma-plans-prepares-to-miss-IMF-payment.html
Είναι φανερό πως οι αριθμοί δεν βγαίνουν με τίποτα. Τα παραπάνω μας οδηγούν αναπόδραστα στο συμπέρασμα πως υπάρχουν δύο μόνο λύσεις.
1. Παύση πληρωμών του δημοσίου χρέους τώρα.
2. Υπογραφή τρίτου μνημονίου για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και τη λήψη μέτρων τόσο δημοσιονομικού χαρακτήρα όσο και σκληρότατων για τους εργαζόμενους και την συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας μέτρων. Μέτρων στα ασφαλιστικά ταμεία, στους μισθούς, στην υγεία και στο απόλυτο ξεπούλημα τόσο της δημόσιας αλλά άλλο τόσο και μεγάλου μέρους της ιδιωτική περιουσίας.
Ακόμη κι αν επιλεγεί η δεύτερη λύση το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κι άλλο ενώ η ελληνική οικονομία θα καταποντιστεί στα τάρταρα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση να γίνεται όλο και περισσότερο αδύνατη κι επομένως ή τη παύση πληρωμών αργότερα και με χειρότερους όρους ή τη λήψη συνεχώς νέων μέτρων. Η εξυπηρέτηση του ελληνικού δημοσίου χρέους είναι απλά αδύνατη. Η ελληνική κοινωνία θα μετασχηματίζεται σε κάτι που πραγματικά θα είναι πρωτόγνωρο και δύσκολο να προσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά της. θα είναι όχι ένα πτωχευμένο κράτος, κάτι δηλαδή συνηθισμένο, αλλά μια συνολικά πτωχευμένη κοινωνία ή μάλλον μια μη κοινωνία. Η Ελλάδα θα αποτελέσει πιθανά το πρώτο δείγμα των δυστοπικών εκείνων ανθρωπίνων συνόλων του ολοκληρωμένου και ολοκληρωτικού καπιταλισμού της περιόδου της γήρανσής του. Του καπιταλισμού του χάους.
Η μόνη δυνατότητα αποτροπής της παραπάνω εξέλιξης είναι η παύση πληρωμών του δημοσίου χρέους άμεσα. Τώρα. Πριν οδηγηθούμε στην ολοκληρωτική καταστροφή. Παύση εντός της ευρωζώνης. Ο λόγος για την επιλογή αυτή είναι πως αν μια χώρα της ευρωζώνης καταφύγει σε παύση πληρωμών τότε οι επιπτώσεις, πιθανότατα, επί των υπολοίπων οικονομιών θα είναι σημαντικές. Καθώς στην ευρωζώνη αλλά και στην ΕΕ ένα πολύ μεγάλο μέρος του ΑΕΠ δημιουργείται στο χρηματοοικονομικό τομέα η χρεοκοπία μιας χώρας θα οδηγήσει στην πρόκληση, όχι κάτι δύσκολο όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα συμπεριφορά τους, πανικού και στη φυγή κεφαλαίων προς ασφαλέστερες, κατά την κρίση τους, περιοχές. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους δανεισμού του δημοσίου των πιο ευάλωτων χωρών αλλά και στη φυγή κεφαλαίων από την ιδιωτική οικονομία. Οι πιθανότητα αυτών των εξελίξεων είναι σημαντική όχι γιατί θέλεις να καταστρέψεις κάποιους άλλους αλλά γιατί μπορούν να παίξουν σημαντικότατο ρόλο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των επόμενων ενεργειών με το λιγότερο δυνατό κόστος.
Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει ενισχυτικά της πολιτικής απόφασής της και για να περάσει τα πολιτικά μηνύματά της στους ευρωπαϊκούς λαούς την επιτροπή λογιστικού ελέγχου του δημοσίου χρέους που προβλέπεται από τον κανονισμό 472/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 472/2013 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης Μαΐου 2013για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία
Αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα



Άρθρο 7
Πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής

9.
Τα κράτη μέλη που υπόκεινται σε πρόγραμμα μακροοικονο­μικής προσαρμογής διεξάγουν πλήρη έλεγχο των δημόσιων οικονο­μικών τους προκειμένου να εκτιμήσουν, μεταξύ άλλων, τους λόγους που οδήγησαν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα χρέους και να εντο­πίσουν οποιαδήποτε πιθανή παρατυπία
.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:140:0001:0010:EL:PDF
Η πιθανή αυτή προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για έλεγχο του δημοσίου χρέους και η αποκάλυψη του τρόπου δημιουργίας του αλλά και τους τελικούς αποδέκτες των τεράστιων ποσών των δανείων Έλληνες και ξένους. Με τον τρόπο αυτό η ελληνική πλευρά μπορεί να κερδίσει λίγο αναγκαίο χρόνο προκειμένου αφενός μεν να προετοιμάσει το επόμενο βήμα της αλλά και να εξηγήσει στους ευρωπαίους εργαζόμενους τους μηχανισμούς δημιουργίας του χρέους, το ποιος ωφελείται από αυτό και ποιος το πληρώνει τελικά. Η διαδικασία αυτή είναι αναγκαία και για λόγους που σχετίζονται με τη διατήρηση των καλύτερων δυνατών σχέσεων με τους δανειστές.
Το δεύτερο αναγκαίο βήμα σχετίζεται με την ρευστότητα. Αμέσως μετά την κήρυξη της παύσης πληρωμών η ΕΚΤ θα σταματήσει τελείως την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες. αυτό συμβαίνει και τώρα σε μια προσπάθεια απροκάλυπτου εκβιασμού με τον στραγγαλισμό της ρευστότητας. Στα επόμενα διαγράμματα βλέπουμε την προσφορά χρήματος Μ1, Μ3 και Μ2 στην Ελλάδα και την κατάρρευσή του.
Διάγραμμα 24
http://www.tradingeconomics.com/greece/money-supply-m1  
Διάγραμμα 25
http://www.tradingeconomics.com/greece/money-supply-m3
Διάγραμμα 26
http://www.tradingeconomics.com/greece/money-supply-m2
Ο εκβιασμός είναι ήδη παρόν και δεδομένος. Πέρα από τους γενικότερους οικονομικούς και πολιτικούς λόγους για τους οποίους η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει τη νομισματική κυριαρχία της, και που δεν θα μας απασχολήσουν εδώ, πρέπει να λυθεί άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα της ρευστότητας. Ουσιαστικά υπάρχουν τρεις λύσεις:
1. Έκδοση αμέσως εθνικού νομίσματος.
Α) Μονομερώς
Β) Με τη συναίνεση της ευρωζώνης.
2. Έκδοση, για βραχύ χρονικό διάστημα, συμπληρωματικού χρήματος.
3. Δανεισμός από τρίτες χώρες, μέσω διακρατικής συμφωνίας, ενός ποσού γύρω στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ας προσπαθήσουμε τώρα να δούμε τα υπέρ και τα κατά κάθε μιας από τις λύσεις αυτές. Η 1Α , η οποία θα είναι και η τελική κατάληξη όλων των βραχυπρόθεσμων επιλογών, έχει το μειονέκτημα πως απαιτείται προετοιμασία ιδιαίτερα σε τεχνικά ζητήματα. Επειδή εκτιμώ πως αυτή δεν έχει γίνει η λύση της άμεσης επιστροφής σε εθνικό νόμισμα θα έχει μια μάλλον πολύ αρνητική αλλά βραχυχρόνια επίπτωση στην οικονομία. Η 1Β θα είναι ασφαλώς συντεταγμένη και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα αλλά η πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία συναινετικής εγκατάλειψης του κοινού νομίσματος είναι εξαιρετικά μικρή, σχεδόν απίθανη. Μπορεί να συμβεί μόνο αν υπάρχει προετοιμασία εξόδου από τη μεριά της ελληνικής πλευράς και εκτιμηθεί από την ΕΚΤ και τα μέλη της ευρωζώνης πως οι επιπτώσεις από τη μονομερή έξοδο της Ελλάδας θα είναι πιο επώδυνες από τη συναινετική έξοδο. Μια και όμως δεν υπάρχει προετοιμασία από τη μια κι από την άλλη η επιτυχία μιας χώρας που εγκαταλείπει την ευρωζώνη θα έχει σαν αποτέλεσμα τη γρηγορότερη αποδόμησή της, σε μια εποχή μάλιστα που μαίνεται ο νομισματικός πόλεμος, εκτιμώ πως συναίνεση πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί.
Η δεύτερη λύση μπορεί να έχει άμεση σχεδόν εφαρμογή όμως εμπεριέχει τον σημαντικότατο κίνδυνο της ενεργοποίησης του νόμου του Gresham, το κακό δηλαδή νόμισμα να διώχνει το καλό. Το καλό νόμισμα, ευρώ, θα συγκεντρώνεται από τους πλούσιους και το κακό, οι υποσχετικές δηλαδή ή ότι άλλο χρησιμοποιηθεί, , θα χρησιμοποιείται από τους φτωχότερους υποτιμώμενο στην πράξη συνεχώς. Για το λόγο αυτό πρέπει να πληρούνται κάποιοι όροι για την επιλογή της. Οι όροι αυτοί είναι το μικρό χρονικό διάστημα εφαρμογής της, τόσο όσο χρειάζεται για να δημιουργηθούν οι όροι για την έκδοση εθνικού νομίσματος. Παράλληλα νόμοι αυστηροί πρέπει να ελέγχουν το νόμισμα και την κυκλοφορία του μέχρι την τελική αποκλειστική έκδοση του εθνικού νομίσματος διότι διαφορετικά θα εντείνει τη φτωχοποίηση. .
Η τρίτη λύση εμπεριέχει και την ρήξη με τη μνημονιακή πρόβλεψη για απαγόρευση δανεισμού από τρίτες χώρες πριν την αποπληρωμή των δανείων προς την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Αυτό όμως είναι παντελώς ασήμαντο μια και θα είναι απλή παρωνυχίδα στο πλαίσιο της ρήξης. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα ποσό γύρω στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ για να ξεκινήσει η οικονομία και να καλυφθεί επαρκώς η ρευστότητα μέχρι την έκδοση εθνικού νομίσματος αλλά και για να καλυφθούν πιθανές ανάγκες σε συνάλλαγμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Οι χώρες που έχουν τη δυνατότητα αλλά και συμφέρον να δανείσουν την Ελλάδα είναι κυρίως η Ρωσία και η Κίνα. Μπορεί κι από τις δύο καθώς τα συμφέροντά τους δεν είναι μάλλον αντιτιθέμενα. Φυσικά θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις και να δοθούν ανταλλάγματα. Στη διεθνή πολιτική ισχύει μόνο η λογική του συμφέροντος. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πολιτεία μπορεί να χρησιμοποιήσει την αυξημένη γεωπολιτική σημασία της. Παράλληλα η πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι απεξάρτηση από τη οικονομική και παραγωγική συμπληρωματικότητα, την μονομέρεια στην εμπορική πολιτική και ο απεγκλωβισμός τόσο από την εκβιαστική τακτική των ονομαζόμενων εταίρων όσο και η ανάπτυξη πολυμερών δεσμών που θα ενισχύουν την ανεξαρτησία και την ευελιξία στην διεθνή πολιτική της χώρας.
Η πιθανότητα αίσιας έκβασης του σεναρίου αυτού χρηματοδότησης είναι άγνωστοι και εξαρτάται τόσο από τη διεθνή συγκυρία και τις προτεραιότητες των χωρών υποψήφιων δανειστών όσο κι από τα ανταλλάγματα που η ελληνική πολιτεία είναι διατεθειμένη να δώσει. Τα παραπάνω απαιτούν σοβαρή προετοιμασία και επειδή εκτιμώ πως αυτό δεν έχει γίνει και ο απαιτούμενος χρόνος διαπραγμάτευσης είναι μάλλον αρκετός η πιθανότητα διακρατικής χρηματοδότησης μετά την παύση πληρωμών είναι μάλλον μικρή. Τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα. Αν βέβαια έχουν ξεκινήσει κάποιες διαπραγματεύσεις πιθανά αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχούς έκβασης της επιλογής αυτής.
Η παύση πληρωμών του δημοσίου και η αρχή της ανάκτησης της νομισματικής κυριαρχίας είναι υποχρεωτικό να συνοδεύεται από μια σειρά μέτρων για να λειτουργήσουν προς όφελος της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού και σε βάρος του κεφαλαίου αλλά και να θέτουν τις βάσεις για μια άλλη οικονομική και παραγωγική πορεία της χώρας. Ως σημαντικότερες από αυτές μπορούμε να αναφέρουμε:
1. Κρατικοποίηση των τραπεζών και εθνικός έλεγχος στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η κρατικοποίηση σημαίνει απλά πως το δημόσιο θα ασκήσει τα δικαιώματά του ως ο κύριος μέτοχος των τραπεζών.
2. Έλεγχος των ροών κεφαλαίων. Σε μια πρώτη φάση είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν οι πρόνοιες του άρθρου
Πράγματι η «Ενοποιημένη απόδοση της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» προβλέπει για την κίνηση κεφαλαίων κυρίως. Το άρθρο 64 προβλέπει την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων. Το άρθρο 64 είναι απολύτως σύμφωνο με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβλήθηκαν από τη δεκαετία του 1980 και μετά και αποτελεί μια από τις πιο θεμελιώδεις διατάξεις του. Το επόμενο όμως άρθρο δίνει περιορισμένες δυνατότητες στον έλεγχο της κίνησης των κεφαλαίων για μια σειρά από λόγους:
Άρθρο 65
(πρώην άρθρο 58 της ΣΕΚ)
1. Οι διατάξεις του
άρθρου 63 δεν θίγουν το δικαίωμα των κρατών μελών:
α) να εφαρμόζουν τις οικείες διατάξεις της φορολογικής τους νομοθεσίας οι οποίες διακρίνουν μεταξύ φορολογουμένων που δεν βρίσκονται στην ίδια κατάσταση όσον αφορά την κατοικία τους ή τον τόπο όπου είναι επενδεδυμένα τα κεφάλαιά τους,
β) να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή παραβάσεων των εθνικών νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων, ιδίως στον τομέα της φορολογίας ή της προληπτικής εποπτείας των πιστωτικών ιδρυμάτων, ή να προβλέπουν διαδικασίες δήλωσης των κινήσεων κεφαλαίων για λόγους διοικητικής ή στατιστικής
ενημέρωσης, ή να λαμβάνουν μέτρα υπαγορευμένα από λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας.
2. Οι διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου δεν θίγουν τη δυνατότητα εφαρμογής περιορισμών του δικαιώματος εγκατάστασης που συμβιβάζονται με τις Συνθήκες.
3. Τα μέτρα και οι διαδικασίες που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 δεν  μπορούν να αποτελούν ούτε μέσο αυθαίρετων διακρίσεων ούτε συγκεκαλυμμένο περιορισμό της ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων και των πληρωμών, όπως ορίζεται στο άρθρο 63.
4. Ελλείψει μέτρων κατ’εφαρμογήν του άρθρου 64, παράγραφος 3, η Επιτροπή ή, ελλείψει απόφασης της Επιτροπής εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης του οικείου κράτους μέλους, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει απόφαση με την οποία να ορίζεται ότι τα περιοριστικά φορολογικά μέτρα που θεσπίζει ένα κράτος μέλος έναντι  μιας ή περισσότερων τρίτων χωρών θεωρούνται ότι συνάδουν με τις Συνθήκες καθόσον δικαιολογούνται από έναν από τους στόχους της Ένωσης και ότι είναι συμβατά με την ορθή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Το Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα μετά από αίτηση κράτους μέλους.
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=CELEX:12012E/TXT&from=EL
Το άρθρο επομένως 65 δίνει κάποια περιθώρια ελέγχου της ροής κεφαλαίων για ένα περιορισμένο τουλάχιστον χρονικό διάστημα. Ένα διάστημα όμως που είναι εξαιρετικά κρίσιμο κατά τη διαδικασία μετάβασης στη νομισματική κυριαρχία. Αυτό φυσικά δεν πρόκειται να βρει σύμφωνη την κοινοτική ηγεσία αλλά θα δώσει πιθανά λίγο χρόνο στην κυβέρνηση.
3. Η τρίτη θεμελιώδης παράμετρος, στην οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία, είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Στον πίνακα που ακολουθεί βλέπουμε την εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από το 2009 ως το 2014.
Πίνακας 1
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ (εκατ. ευρώ)
2009 2010 2011 2012 2013 2014
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝ/ΓΩΝ ( Ι.Α + Ι.Β + Ι.Γ + Ι.Δ   ) -25.818,7 -22.506,0 -20.633,5 -4.615,0 1.088,5 1.593,1
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ( I.Α + I.B) -18.127,1 -15.031,1 -12.599,5 -4.480,1 -250,5 1.768,3
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΓΑΘΩΝ ( I.Α.1 - I.Α.2) -30.781,0 -28.290,4 -27.237,3 -19.651,2 -17.238,8 -17.849,9
ΙΣΟΖΥΓΙΟ καυσίμων -7.596,5 -8.627,2 -11.126,9 -10.220,0 -7.697,5 -7.546,0
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΓΑΘΩΝ χωρίς καύσιμα -23.184,5 -19.663,2 -16.110,4 -9.431,3 -9.541,3 -10.303,9
ΙΣΟΖΥΓΙΟ πλοίων -3.356,9 -3.621,3 -3.261,2 -1.042,6 -1.483,3 -2.173,1
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΓΑΘΩΝ χωρίς πλοία -27.424,1 -24.669,1 -23.976,1 -18.608,6 -15.755,5 -15.676,8
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΓΑΘΩΝ χωρίς καύσιμα και πλοία -19.827,6 -16.041,9 -12.849,2 -8.388,6 -8.058,1 -8.130,8
Εξαγωγές αγαθών 15.043,0 16.794,3 19.718,6 21.716,9 22.248,9 23.480,2
Καύσιμα 3.063,2 4.950,0 6.187,7 7.426,4 7.941,2 8.188,8
Πλοία (πωλήσεις) 771,7 798,6 754,7 737,8 443,0 626,0
Αγαθά χωρίς καύσιμα και πλοία 11.208,1 11.045,7 12.776,3 13.552,7 13.864,8 14.665,4
Εισαγωγές αγαθών 45.824,0 45.084,7 46.956,0 41.368,1 39.487,7 41.330,1
Καύσιμα 10.659,8 13.577,1 17.314,6 17.646,3 15.638,7 15.734,8
Πλοία (αγορές) 4.128,6 4.419,9 4.015,9 1.780,4 1.926,2 2.799,2
Αγαθά χωρίς καύσιμα και πλοία 31.035,6 27.087,7 25.625,5 21.941,4 21.922,8 22.796,1
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ( I.Β.1 - I.Β.2) 12.653,9 13.259,3 14.637,9 15.171,1 16.988,3 19.618,3
Εισπράξεις 27.166,9 28.629,6 28.738,1 27.658,5 28.112,9 31.150,0
Ταξιδιωτικό 10.400,3 9.611,3 10.504,7 10.442,5 12.152,2 13.393,1
Μεταφορές 13.573,7 15.434,0 14.126,6 13.310,7 12.117,1 13.211,6
Λοιπές υπηρεσίες 3.193,0 3.584,3 4.106,7 3.905,3 3.843,6 4.545,3
Πληρωμές 14.513,0 15.370,3 14.100,2 12.487,4 11.124,6 11.531,8
Ταξιδιωτικό 2.424,6 2.156,0 2.266,5 1.843,9 1.835,2 2.076,4
Μεταφορές 7.106,1 8.182,1 7.258,8 6.344,7 5.557,5 5.265,3
Λοιπές υπηρεσίες 4.982,4 5.032,1 4.574,9 4.298,8 3.732,0 4.190,0
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ (I.Γ.1 - I.Γ.2) -6.740,2 -5.711,5 -6.526,4 819,7 -457,0 159,5
Εισπράξεις 6.928,9 6.400,7 5.763,3 6.615,5 6.458,1 6.831,1
Από εργασία (αμοιβές,μισθοί) 294,6 199,7 188,0 200,8 209,3 209,9
Από επενδύσεις (τόκοι,μερίσματα,κέρδη) 3.988,3 3.809,6 3.134,1 3.631,4 3.213,7 3.205,2
Λοιπά πρωτογενή εισοδήματα 2.645,9 2.391,4 2.441,2 2.783,3 3.035,1 3.416,1
Πληρωμές 13.669,1 12.112,1 12.289,7 5.795,8 6.915,1 6.671,6
Από εργασία (αμοιβές,μισθοί) 411,9 377,6 470,0 468,0 453,0 491,7
Από επενδύσεις (τόκοι,μερίσματα,κέρδη) 12.855,2 11.305,5 11.447,0 4.930,7 6.097,1 5.817,3
Λοιπά πρωτογενή εισοδήματα 401,9 429,1 372,8 397,2 365,0 362,6
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ (I.Δ.1 - I.Δ.2) -951,4 -1.763,5 -1.507,6 -954,6 1.796,1 -334,7
Εισπράξεις 2.734,8 2.262,9 1.993,8 2.342,3 4.652,8 2.550,7
Γενική κυβέρνηση 882,0 797,1 813,7 1.276,9 3.375,5 1.441,7
Λοιποί τομείς 1.852,8 1.465,8 1.180,1 1.065,4 1.277,3 1.109,0
Πληρωμές 3.686,2 4.026,4 3.501,4 3.296,9 2.856,7 2.885,5
Γενική κυβέρνηση 2.277,7 2.431,3 2.112,6 2.250,7 2.068,1 2.054,7
Λοιποί τομείς 1.408,5 1.595,0 1.388,8 1.046,2 788,6 830,8
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ (II.1 - II.2) 2.017,4 2.071,5 2.671,8 2.327,6 3.040,8 2.510,6
Εισπράξεις 2.328,1 2.356,2 2.932,7 2.564,6 3.380,6 2.866,2
Γενική κυβέρνηση 2.133,2 2.239,3 2.798,5 2.486,0 3.298,9 2.789,8
Λοιποί τομείς 194,9 116,9 134,2 78,6 81,7 76,4
Πληρωμές 310,7 284,7 260,8 237,1 339,8 355,6
Γενική κυβέρνηση 14,4 15,8 12,7 13,7 9,7 8,8
Λοιποί τομείς 296,3 268,9 248,1 223,3 330,1 346,7
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝ/ΓΩΝ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ( Ι + ΙΙ) -23.801,3 -20.434,5 -17.961,7 -2.287,5 4.129,3 4.103,7
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΧΡΗΜ/ΚΩΝ ΣΥΝ/ΓΩΝ ( ΙII.Α+III.Β+ΙII.Γ+III.Δ ) -24.293,4 -20.910,9 -18.012,1 -2.729,2 3.332,5 2.719,8
ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ * -274,5 927,0 452,6 -827,1 -2.713,6 -991,8
Απαιτήσεις 1.741,7 1.291,4 1.287,8 524,8 -534,2 648,3
Υποχρεώσεις 2.016,3 364,4 835,1 1.351,9 2.179,4 1.640,1
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ * -22.663,8 20.855,0 19.778,3 99.903,9 6.583,1 6.978,0
Απαιτήσεις 8.973,0 -13.278,7 -4.139,0 58.086,1 -1.023,6 8.910,1
Υποχρεώσεις 31.636,8 -34.133,6 -23.917,3 -41.817,8 -7.606,7 1.932,1
ΛΟΙΠΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ * -2.193,1 -42.595,8 -38.224,0 -101.815,1 -644,0 -3.722,5
Απαιτήσεις 21.578,7 120,3 2.702,3 -17.911,4 -20.997,9 -5.638,7
Υποχρεώσεις 23.771,8 42.716,2 40.926,3 83.903,7 -20.353,9 -1.916,2
(Δάνεια γενικής κυβέρνησης) 2.865,0 29.978,2 39.873,9 109.093,9 30.061,2 4.000,2
ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ * * 838,0 -97,0 -19,0 9,0 107,0 456,0
ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΤΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ( Ι + ΙΙ - III + IV=0) -492,1 -476,4 -50,4 -441,8 -796,8 -1.383,9
ΥΨΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ * * * 3.857 4.777 5.332 5.500 4.172 5.117
  http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Statistics/externalsector/balance/basic.aspx
Από το 2013 ήδη το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι πλεονασματικό. Αυτό ήταν ένας από τους δύο βασικούς λόγους που οδήγησαν τους εκπροσώπους του διεθνούς και εγχωρίου κεφαλαίου να αρχίσουν από την Ελλάδι το πρόγραμμα προσαρμογής και τα μνημόνια. Φυσικά ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε με τον πλέον ταξικό τρόπο. Με την κατάρρευση των εισοδημάτων εργαζόμενων, συνταξιούχων, επαγγελματιών και με την τεράστια ανεργία. Πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα και να υπάρχει όλη η απαιτούμενη προεργασία ώστε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να παραμείνει σχετικά αμετάβλητο κατά το πρώτο, μετά τη ρήξη διάστημα, και για όσο καιρό απαιτεί η μετάβαση σε ένα άλλο ολοκληρωμένο οικονομικό και παραγωγικό πλαίσιο που θα ανοίγει νέους δρόμους προς όφελος της εργασίας και σε ρήξη με το κεφάλαιο.
Εκείνο επομένως που επείγει και απαιτεί σοβαρή προετοιμασία είναι ώστε οι εισροές από αγαθά και υπηρεσίες να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον. Αυτό θα επιτρέψει τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της χώρας με όλα τα αναγκαία αγαθά εισαγωγής και ιδιαίτερα κρέας, γαλακτοκομικά, φάρμακα, ενέργεια και ενδιάμεσα αγαθά. Ο καλοστημένος μύθος και βολικός για την κρατικοδίαιτη και κομπραδόρικη ελληνική αστική τάξη πως η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα και η μοίρα της είναι η εξάρτηση πρέπει να ανατραπεί και στην συνείδηση του κόσμου. Για το λόγο αυτό κρίνω αναγκαία τη δημοσίευση του επόμενου πίνακα στον οποίο βλέπουμε τα πρώτα 100 σε αξία εξαγόμενα αγαθά το 2014. Ο πίνακας φυσικά μπορεί να παραληφθεί από μια πρώτη ανάγνωση χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο κενό.    
Πίνακας 2
Τα 100 σημαντικότερα ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα
(Αξία σε εκατ. € & όγκος σε τόνους)
Σειρά κατάταξης  2014 Σειρά κατάταξης  2013 Κωδ. ΤΤΔΕ Περιγραφή προϊόντος Αξία Ποσότητα
1 1 33460' Ορυκτέλαια πετρελαίου που εξάγονται από ασφαλτώδη ορυκτά (εκτός ακατεργάστων) που περιέχουν 70% η περισσότερο έλαιο πετρελαίου 9.959,9 16.802.833,8
2 2 54293' Φάρμακα,  μ.α.κ., που παρουσιάζονται με μορφή δόσεων ή  είναι συσκευασμένα για τη λιανική πώληση 740,9 19.236,9
3 3 68423' Πλάκες,  ταινίες   και  φύλλα,  από  αργίλιο,  με  πάχος  που υπερβαίνει το 0,2mm 544,6 204.756,7
4 5 99999' ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ 453,5 141.668,7
5 6 03418' Αλλα  ψάρια,  νωπά ή διατηρημένα με απλή  ψύξη  (εκτός  από συκώτια, αυγά και σπέρματα) 418,1 82.622,8
6 8 05679' Αλλα  λαχανικά, παρασκευασμένα ή διατηρημένα αλλιώς παρά  με ξύδι ή οξικό οξύ, όχι κατεψυγμένα 346,0 131.637,9
7 10 02499' Τυριά 324,5 56.166,2
8 9 68271' Σωλήνες κάθε είδους 315,9 54.938,0
9 7 26310' Βαμβακι (αλλο απο το χνουδι σπορων βαμβακιου),μη λαναρισμενο ουτε χτενισμενο 308,7 236.172,3
10 75220' Μηχανές  αυτόματες επεξεργασίας πληροφοριών, αριθμητικές,  που φέρουν,  στο  ίδιο περίβλημα, τουλάχιστον μία κεντρική  μονάδα επεξεργασίας και, ανεξάρτητα από το αν συνδυάζονται ή όχι, μία μονάδα εισόδου και μία μονάδα εξόδου 276,7 2.844,9
11 11 05895' Βερύκοκα, κεράσια και ροδάκινα 257,2 253.868,2
12 4 42141' Παρθένο λάδι 237,1 67.035,3
13 13 68412' Κράματα αργιλίου 223,0 122.464,4
14 14 12220' Τσιγάρα που περιέχουν καπνό 211,2 21.672,3
15 15 68424' Φύλλα  και  ταινίες, λεπτά, από αργίλιο (έστω και τυπωμένα  ή επικολλημένα  σε  χαρτί, χαρτόνι, πλαστικές ύλες  ή  παρόμοια υποθέματα),   με  πάχος  που  δεν  υπερβαίνει  τα  0,2mm  (μη περιλαμβανομένου του υποθέματος) 198,5 64.434,4
16 12 84831' Είδη από γουνοδέρματα 198,5 313,4
17 16 57511' Πολυπροπυλένιο 192,9 156.564,4
18 24 68421' Ράβδοι και είδη καθορισμένης μορφής από αργίλιο 180,2 71.828,1
19 18 12110' Καπνα χωρις αφαιρεση των μισχων 151,3 31.670,7
20 22 33541' Ασφαλτος  από  πετρέλαιο  και άλλα  υπολείμματα  των  λαδιών πετρελαίου ή των ασφαλτούχων ορυκτών, ασφαλτικά μείγματα 143,9 405.331,6
21 32 34250' Βουτάνιο, υγροποιημένο 141,7 245.580,2
22 25 05793' Φρούτα με κουκούτσια, μ.α.κ. νωπά 139,1 211.342,3
23 23 84470' Φορεματα-πουκαμισα(σεμιζιε),μπλουζες-πουκαμισα και πουκαμισακια 138,1 6.979,1
24 28 05751' Σταφύλια, νωπά 137,0 88.173,5
25 19 76411' Τηλεφωνικές συσκευές συνδρομητών 131,3 332,5
26 26 05711' Πορτοκάλια, νωπά ή αποξεραμένα 127,2 366.177,9
27 30 09899' Αλλα  παρασκευάσματα διατροφής, που δεν κατονομάζονται  ούτε περιλαμβάνονται αλλού 127,0 34.791,6
28 29 27312' Μάρμαρα,   τραβερτίνες,   βελγικοί  ασβεστόλιθοι  και   άλλοι ασβεστόλιθοι  για πελέκημα ή χτίσιμο, φαινομενικής πυκνότητας ίσης  ή  ανώτερης του 2,5, και αλάβαστρο, έστω  και  χοντρικά κατεργασμένα  ή  απλά  κομμένα, με πριόνι ή  άλλο  τρόπο,  σε όγ 115,3 583.441,0
29 42 02231' Γιαούρτι εμπλουτισμένο η μη που περιέχει ζάχαρη η άρωμα η καρύδια η φρούτα 111,9 44.691,0
30 21 67621' Ράβδοι (άλλες από εκείνες της υποδιαίρεσης 676.1) από σίδηρο ή χάλυβες,  που  έχουν απλώς ελαθεί, σφυρηλατηθεί ή διελαθεί  σε θερμή  κατάσταση, καθώς και εκείνες που έχουν υποστεί στρίψιμο μετά την έλαση  από  σίδηρο  ή  από όχι σε  κράμα  χάλυβες, 110,4 248.881,8
31 20 66122' Τσιμέντα Portland 110,3 2.498.835,7
32 34 89420' Τροχοφόρα  παιχνίδια που έχουν επινοηθεί για να επιβαίνουν τα παιδιά   ( δίκυκλα,   τρίκυκλα,   σκούτερ,   ποδοκίνητα αυτοκίνητα), αμαξάκια για κούκλες, κούκλες, μοντέλλα κλίμακας, γρίφοι όλων των ειδών 107,4 20.543,3
33 37 54219' Φάρμακα που περιέχουν αντιβιοτικά ή παράγωγα τους  που  περιέχουν  άλλα αντιβιοτικά, που παρουσιάζονται  με μορφή δόσεων ή είναι συσκευασμένα για τη λιανική πώληση 106,5 884,0
34 31 77317' Αλλοι ηλεκτρικοί αγωγοί, για τάσεις που υπερβαίνουν τα 1000V 105,5 27.054,6
35 51 71392' Μέρη, μ.α.κ., που προορίζονται για τους εμβολοφόρους κινητήρες εσωτερικής καύσεως των υποδιαιρέσεων 713.2, 713.3 και 713.8 που αναγνωρίζονται ότι προορίζονται αποκλειστικά ή κυρίως για εμβολοφόρους κινητήρες με συμπίεση 102,4 5.981,2
36 72 04110' Σιτάρι σκληρό, ανάλεστο 101,9 374.540,5
37 58 66121' Τσιμέντα που δεν είναι σε σκόνη, με την ονομασία clinkers 100,1 3.225.696,4
38 41 66134' Μάρμαρο,  τραβερτίνη και αλάβαστρο και τεχνουργήματα από  τις πέτρες   αυτές,  απλώς  λαξευμένες  ή  πριονισμένες  και   με επιφάνεια επίπεδη ή ομαλή 99,7 149.214,0
39 40 55320' Προϊόντα  ομορφιάς  ή φτιασιδώματος (μακιγιάζ)  παρασκευασμένα και παρασκευάσματα για τη συντήρηση ή τη φροντίδα του δέρματος (άλλα  από  τα  φάρμακα),  στα οποία  περιλαμβάνονται  και  τα αντιηλιακά   παρασκευάσματα  και  τα  παρασκευάσματα  για   τ 96,9 13.219,3
40 54 67931' Σωλήνες  κάθε είδους των τύπων που χρησιμοποιούνται για  τους αγωγούς πετρελαίου ή αερίου 93,2 113.797,6
41 38 05798' Αλλα φρούτα, νωπά 90,2 117.729,6
42 49 69119' Άλλες κατασκευές από σίδηρο ή χάλυβα 88,9 47.459,4
43 33 93100' ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑΞΙΝΟΜΟΥΝΤΑΙ 87,9 25.881,6
44 48 77812' Ηλεκτρικοί συσσωρευτές 85,2 32.146,8
45 55 89319' Είδη  μεταφοράς ή  συσκευασίας, μ.α.κ., από  πλαστικές  ύλες, πώματα,   καψούλια  και  άλλες  διατάξεις  κλεισίματος,   από πλαστικές ύλες 84,4 30.610,7
46 35 58221' Αλλες  πλάκες,  φύλλα, μεμβράνες, ταινίες και  λουρίδες,  από πλαστικές  ύλες μη κυψελώδεις, μη ενισχυμένες ούτε με απανωτές στρώσεις,  ούτε  όμοια συνδυασμένες με άλλες  πλαστικές  ύλες, χωρίς υπόθεμα από πολυμερή του αιθυλενίου 83,3 35.439,1
47 53 89332' Πιατικά, άλλα είδη νοικοκυριού ή οικιακής οικονομίας και είδη υγιεινής ή καλλωπισμού 79,4 16.653,8
48 43 55422' Παρασκευάσματα  για  πλύσιμο και  παρασκευάσματα  καθαρισμού, επιφανειακής  δράσης,  μ.α.κ.,  συσκευασμένα για  τη  λιανική πώληση 78,0 105.842,3
49 44 05671' Λαχανικά,  καρποί  και  φρούτα και άλλα βρώσιμα  μέρη  φυτών, παρασκευασμένα ή διατηρημένα με ξύδι ή οξικό οξύ 77,6 35.637,7
50 45 28520' Αλουμίνα (οξείδιο του αργιλίου) 76,2 340.470,4
51 46 84540' Τι-σερτ και φανελακια,απο πλεκτο 73,9 4.637,4
52 36 77316' Αλλοι ηλεκτρικοί αγωγοί, για τάσεις που δεν υπερβαίνουν τα 1000V 71,4 17.534,3
53 50 53342' Χρώματα  επίχρισης και βερνίκια με βάση συνθετικά πολυμερή  ή τροποποιημένα  φυσικά πολυμερή, διασκορπισμένα ή διαλυμένα σε μη υδατώδες μέσο. Πλαστικά σε διάλυμα 67,2 21.013,7
54 47 57211' Πολυστυρόλιο που μπορεί να διογκωθεί 66,3 42.129,7
55 59 59865' Φυσικές   ορυκτές   ύλες  ενεργοποιημένες,  άνθρακες   ζωϊκής προέλευσης (στους οποίους περιλαμβάνεται και ο εξασθενισμένος ζωϊκός άνθρακας) 66,0 850.061,2
56 57 74481' Ανελκυστήρες και αναβατήρες φορτίου 62,9 11.696,7
57 60 11217' Κρασιά από νωπά σταφύλια (άλλα από τα αφρώδη κρασιά), μούστοι σταφυλιών που η ζύμωση έχει ανασταλεί με προσθήκη αλκοόλης 61,6 27.537,0
58 63 11249' Αποστάγματα και οινοπνευματώδη ποτά, μ.α.κ. 57,5 32.803,6
59 56 05459' Αλλα λαχανικά, νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη 56,3 42.276,1
60 66 22230' Σπέρματα βαμβακιού 55,5 191.249,2
61 68 58299' Aλλες  πλάκες,  φύλλα,  μεμβράνες, ταινίες και  λουρίδες  από πλαστικές ύλες άλλα 55,4 11.966,0
62 61 65529' Υφάσματα πλεκτά ή κροσέ, μ.α.κ. 54,8 9.844,1
63 39 28821' Απορρίμματα και θραύσματα χαλκού 52,9 14.589,4
64 71 77586' Φούρνοι και κουζίνες, καμινέτα (στα οποία περιλαμβάνονται και οι σχάρες για το ψήσιμο), σχάρες και ψηστιέρες 49,7 8.380,7
65 79328' Επιβατικά πλοία, κρουαζιερόπλοια και παρόμοια πλοία που έχουν κατασκευασθεί  κυρίως  για τη μεταφορά προσώπων,  οχηματαγωγά (φέρι - μπότ) 49,6 1.911,7
66 64 54232' Φάρμακα  που  περιέχουν αλκαλοειδή ή παράγωγα τους,  αλλά  δεν περιέχουν  ούτε  ορμόνες ούτε άλλα προϊόντα  της  υποδιαίρεσης 541.5, ούτε αντιβιοτικά ή παράγωγα των αντιβιοτικών  που παρουσιάζονται με μορφή δόσεων ή είναι  συσκευασμένα για τη λιανική 46,5 2.337,5
67 65 79295' Αλλα μέρη αεροπλάνων ή ελικοπτέρων 46,4 137,0
68 99 05673' Ντομάτες,  παρασκευασμένες ή διατηρημένες χωρίς ξύδι ή  οξικό οξύ, μ.α.κ. 46,0 53.934,5
69 81 54291' Φάρμακα,  μ.α.κ., που δεν παρουσιάζονται με μορφή δόσεων ούτε είναι συσκευασμένα για τη λιανική πώληση 44,8 151,3
70 89 58222' Αλλες  πλάκες,  φύλλα, μεμβράνες, ταινίες και  λουρίδες,  από πλαστικές  ύλες μη κυψελώδεις, μη ενισχυμένες ούτε με απανωτές στρώσεις,  ούτε  όμοια συνδυασμένες με άλλες  πλαστικές  ύλες, χωρίς υπόθεμα από πολυμερή του προπυλενίου 44,6 16.284,0
71 64295' Πετσέτες  (σερβιέτες) και ταμπόν υγείας, απορροφητικές  πάνες για  βρέφη και παρόμοια είδη υγιεινής, από χαρτόμαζα,  χαρτί, χαρτοβάμβακα ή επίπεδες επιφάνειες από ίνες κυτταρίνης 44,4 17.137,1
72 73 05794' Φράουλες, νωπές 44,4 34.089,4
73 80 68241' Σύρματα από χαλκό από χαλκό καθαρισμένο 44,1 8.219,9
74 74 69242' Δεξαμενές,  βαρέλια,  τύμπανα, μπιτόνια, κουτιά και  παρόμοια δοχεία,   από  αργίλιο  (στα  οποία  περιλαμβάνονται  και  οι σωληνωτές  θήκες,  εύκαμπτες  ή μη), για όλες  τις  ύλες  (με εξαίρεση   τα   συμπιεσμένα   ή   υγροποιημένα   αέρια),   με χω 43,8 8.453,6
75 95 04850' Μείγματα  και ζυμάρια για την παρασκευή προϊόντων  αρτοποιϊας, ζαχαροπλαστικής ή μπισκοτοποιϊας της υποδιαίρεσης 048.4 42,9 25.530,8
76 98 56291' Λιπάσματα,  μ.α.κ., που περιέχουν τα τρία λιπαντικά  στοιχεία άζωτο, φωσφόρο και κάλιο 42,8 116.307,5
77 70 78120' Αυτοκίνητα οχήματα για τη μεταφορά προσώπων 42,2 5.193,6
78 90 69953' Πώματα  (στα οποία περιλαμβάνονται και τα πώματα -  στεφάνια, τα  ελικωτά  πώματα και τα πώματα για τη ρύθμιση  της  ροής), καπάκια  (καψούλια)  για φιάλες, πώματα βιδωτά  για  βαρέλια, πλάκες  πωμάτων, μολυβδοσφραγίδες και άλλα εξαρτήματα για  τη συ 42,2 13.909,1
79 87319' Μέρη   και   εξαρτήματα  για   μετρητές  αερίων,  υγρών   και ηλεκτρισμού 42,2 6.380,5
80 93 06229' Αλλα ζαχαρώδη προϊόντα χωρίς κακάο (στα οποία περιλαμβάνεται και η λευκή σοκολάτα), εκτός από τις τσίχλες 41,8 9.674,9
81 75 05752' Σταφύλια, αποξεραμένα (π.χ. σταφίδες) 41,3 23.188,9
82 17 35100' Ηλεκτρική ενέργεια 41,2 0,2
83 67 05791' Πεπόνια  (στα  οποία  περιλαμβάνονται και  τα  καρπούζια  και καρποί παπαίας (papayas), νωπά 40,0 183.545,4
84 76412' Αλλες συσκευές για την μετάδοση φωνής, εικόνας η άλλων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων συσκευών για επικοινωνία σε ενσύρματο η ασύρματο δίκτυο 39,8 669,6
85 85 57219' Πολυστυρόλιο άλλο 39,8 22.799,7
86 78 04830' Μακαρόνι,  σπαγγέτι και όμοια προϊόντα (ζυμαρικά εν γένει, όχι ψημένα ούτε παραγεμισμένα, ούτε αλλιώς παρασκευασμένα) 39,1 50.828,8
87 68232' Ράβδοι και είδη με καθορισμένη μορφή από χαλκό από κράματα χαλκού 38,9 11.863,6
88 79322' Δεξαμενόπλοια όλων των ειδών 38,1 172,5
89 94 05839' Καρποί και φρούτα άψητα, ή ψημένα στον ατμό ή βρασμένα στο νερό, κατεψυγμένα, έστω και με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, εκτός από τις φράουλες, τα σμέουρα, τα μούρα ή βατόμουρα και τα φραγκοστάφυλα κάθε είδους 37,8 27.508,1
90 96 59899' Αλλα χημικά προϊόντα και παρασκευάσματα 37,7 95.989,3
91 82 89219' Αλλα  βιβλία, φυλλάδια και παρόμοια έντυπα, όχι σε ξεχωριστά φύλλα 37,6 4.694,4
92 69 69129' Κατασκευές  και  μέρη αυτών από αργίλιο, μ.α.κ.,  πλάκες  και φύλλα,   ράβδοι,  είδη  με  καθορισμένη  μορφή,  σωλήνες  και παρόμοια,  από αργίλιο, προετοιμασμένα για να χρησιμοποιηθούν σε κατασκευές 37,3 9.755,6
93 53119' Αλλες  χρωστικές  ύλες  συνθετικές  οργανικές  (στις  οποίες περιλαμβάνονται  και τα μείγματα περισσοτέρων χρωστικών  υλών των διακρίσεων της υποδιαίρεσης 531.1) 36,9 18.662,5
94 67611' Xoντρόσυρμα (fil machine) από σίδηρο ή χάλυβες  από  σίδηρο  ή  από  όχι σε  κράμα  χάλυβες,  που  φέρει οδοντώματα, εξογκώματα, κοιλώματα ή ανάγλυφα που γίνονται στη διάρκεια της έλασης 35,8 79.928,0
95 74493' Μέρη  που αναγνωρίζονται ότι προορίζονται αποκλειστικά ή κύρια για  τις  μηχανές  ή συσκευές των διακρίσεων  744.11,  744.12, 744.13, 744.2, 744.4, 744.7 και 744.8 για ανελκυστήρες, αναβατήρες φορτίου ή μηχανικές σκάλες 35,7 7.073,5
96 03530' Ψάρια (στα οποία περιλαμβάνονται και τα φιλέτα) καπνιστά, έστω και ψημένα πριν ή κατά τη διάρκεια του καπνίσματος 35,5 2.442,1
97 76 89731' Κοσμήματα  με  πολύτιμες  ή  μη πέτρες και  μέρη  αυτών,  από πολύτιμα  μέταλλα  ή  από  μέταλλα  επιστρωμένα  με  πολύτιμα μέταλλα  (εξαιρούνται τα ρολόγια χεριού, τσέπης και οι  κάσες τους) 35,3 57,2
98 56295' Λιπάσματα,  μ.α.κ., που περιέχουν  τα δύο λιπαντικά  στοιχεία άζωτο και φωσφόρο 34,8 130.400,3
99 78439' Αλλα μέρη και εξαρτήματα 34,5 33.911,3
100 79 77253' Αλλες συσκευές για την προστασία των ηλεκτρικών κυκλωμάτων 34,3 551,4
Τα στοιχεία είναι προσωρινά
Πηγή: ΕΛ. ΣΤΑΤ.-Επεξεργασία στοιχείων από το ΚΕΕΜ
  http://www.cnews.ch/news/greece/100-semantikotera-exagomena-proionta.html
Η ανάγκη διατήρησης των εισροών στο μέγιστο δυνατό επίπεδο επιβάλει τη διερεύνηση και την εύρεση αγορών πέρα από τις μονομέρειες των προηγούμενων δεκαετιών. Ούτως ή άλλως ο χάρτης των χωρών προορισμού των ελληνικών εξαγωγών έχει μεταβληθεί. Ο κύριος πλέον όγκος των ελληνικών εξαγωγών προορίζεται για τις εκτός της ΕΕ χώρες. Η διαδικασία αυτή είχε αρχίσει από παλιότερα αλλά εντάθηκε κατά τα χρόνια της κρίσης (διάγραμμα 27).
Διάγραμμα 27
http://air.euro2day.gr/cov/EL/ELSTAT_emporeumatikes_2013.pdf
Οι δυνατότητες υπάρχουν. Το πρόβλημα είναι η αξιοποίησή τους. Επιβάλλεται επομένως ο σχεδιασμός και ο συντονισμός των ενεργειών για την εύρεση εναλλακτικών τόπων προορισμού των εξαγόμενων αγαθών σε περίπτωση κατά την οποία χώρες ή μέρος των τωρινών τόπων προορισμού αποφασίσουν κάποιο ιδιότυπο εμπορικό αποκλεισμό. Ο εμπορικός αποκλεισμός είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο και παρακινδυνευμένο αλλά καλό είναι να εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενο και να σχεδιάζονται μέτρα και τρόποι αντιμετώπισης και της πιο απίθανης περίπτωσης.
Οι εντός της ΕΕ χώρες προορισμού του μεγαλύτερου όγκου των ελληνικών εξαγωγών αλλά και των εισαγωγών κατευθύνεται ή προέρχεται από χώρες εκτός του σκληρού πυρήνα της ΕΕ κάτι που κάνει ακόμη πιο απίθανο τον εμπορικό πόλεμο ή την προβολή εμποδίων στο εμπόριο. Στα επόμενα διαγράμματα βλέπουμε τις κυριότερες χώρες προορισμού των ελληνικών εξαγωγών το 2013 και τις κυριότερες χώρες από τις οποίες εισάγουμε. .
Διάγραμμα 28
http://www.investingreece.gov.gr/default.asp?pid=56&la=2
Διάγραμμα 29
http://www.investingreece.gov.gr/default.asp?pid=56&la=2
Ιδιαίτερη πρέπει να είναι η προσοχή που πρέπει να δειχτεί στον τομέα του τουρισμού καθώς ένα σημαντικότατο ποσοστό των συναλλαγματικών εισροών θα στηριχτεί σε αυτόν στο επόμενο διάγραμμα βλέπουμε τον αριθμό των τουριστών ανά χώρα προέλευσης το 2013. Ένας σημαντικός αριθμός αυτών προέρχεται από χώρες του σκληρού ευρωπαϊκού πυρήνα.
http://sete.gr/_fileuploads/entries/Statistics/Greece/International%20Tourist%20Arrivals%20%28Non-Residents%29/catID51/GR/140425_Afikseis%20mi%20katoikon%20kata%20xora%20proelefsis_Jan-Dec2013-2012.pdf
Τα παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο από μια πρώτη, στοιχειώδης και ατελής προσπάθεια αποτύπωσης της πραγματικότητας και διαχείρισης της αναγκαίας ρήξης με τους δανειστές, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ σε μια κατεύθυνση αποτροπής της κατάρρευσης και φτωχοποίησης της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού και μετατροπής της χώρας σε ένα νέου τύπου προτεκτοράτο του διεθνούς κεφαλαίου. Το άνοιγμα απλά της συζήτησης για το μέλλον του κόσμου της εργασίας στην Ελλάδα, αλλά ίσως και στον κόσμο, επιχειρείται. Για το μέλλον και της ίδιας της αριστεράς. Η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί ώστε ο ρεαλισμός να είναι ο οδηγός μας σε αντιπαράθεση με τα στερεότυπα και τις ιδεοληψίες. Ένας ρεαλισμός που θα έχει φυσικά ταξικό προσδιορισμό.
Στη συζήτηση και αναζήτηση αυτή, που θα είναι στο μέγιστο δυνατό βαθμό ανοιχτή στο λαό, είναι απαραίτητοι όλοι. Ακόμη και οι σοβαροί εκφραστές του κεφαλαίου και των συμφερόντων του. Αυτοί μάλιστα θα βοηθήσουν στην ανακάλυψη αδυναμιών, αβλεψιών και σκοτεινών σημείων σε όλη αυτή την, σε παγκόσμιο πεδίο, πρωτόγνωρη, κοινωνική και οικονομική διαδικασία.

www.iskra.gr