Εδώ στο Πήλιο είμαστε μακριά από τα κέντρα αλλά δεν είμαστε ηλίθιοι...

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

O ΛΑΟΣ ΧΑΡΤΙ ΤΗΣ ΜΠΛΟΦΑΣ 'Η ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ;


Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ*

Η συζήτηση περί εκλογών, δημοψηφίσματος και γενικά έκφρασης της λαϊκής θέλησης, αναδεικνύει το διαφορετικό προσέγγισης του  ρόλου του λαϊκού παράγοντα και της δράσης του από τον ΣΥΡΙΖΑ και την αντικαπιταλιστική αριστερά αντίστοιχα.

Δε μιλάμε εδώ για την άποψη των ευρωκρατών και των κλασικών (ξεπουπουλιασμένων) αστικών κομμάτων, που θεωρούν μια προσφυγή στο λαό, σχεδόν σαν …εκτροπή.

Αναφερόμαστε σε εκείνη την αντίστροφη ερμηνεία της λαϊκής ψήφου που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που συμπυκνώνεται στο σχήμα «ο λαός δε μας έδωσε εντολή να φύγουμε από την ευρωζώνη». Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε όμως εντολή να ξηλώσει τα μνημόνια. Το ότι ισχυρίστηκε ότι αυτό μπορεί να το καταφέρει μέσα στην ευρωζώνη είναι δικό του πρόβλημα και είναι απαράδεκτο να το φορτώνει στο λαό. Αν ο κόσμος πρότασσε την παραμονή στο ευρώ, απλά θα ψήφιζε Σαμαρά.

ΑΠΟ... 2 ΤΡΙΣ. ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ!


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Αλήθεια, έχετε σκεφθεί ποτέ ποιες χώρες της Ευρωζώνης και της ΕΕ χρωστούν τα μεγαλύτερα ποσά στους δανειστές τους; Υποσυνείδητα, με όλη αυτή τη συζήτηση για τα μνημόνια και τις χώρες που έχουν υπαχθεί σε μνημονιακό καθεστώς, υφέρπει η εντύπωση ότι είναι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που τα έχουν κάνει ρημαδιό. Ας απαντήσουμε όμως στα ερωτήματα αυτά βάσει των στοιχείων που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Ποιο κράτος της Ευρωζώνης χρωστάει, λοιπόν, τα περισσότερα χρήματα; Μα, φυσικά, η... Γερμανία! Χρωστάει πάνω από δύο τρισεκατομμύρια ευρώ! Ναι, ξεπερνά τα δύο τρισ. το δημόσιο χρέος της - για την ακρίβεια ανέρχεται στα 2,17 τρισεκατομμύρια! Οι Γερμανοί δηλαδή χρωστούν τα... επταπλάσια λεφτά από τη «χρεοκοπημένη» Ελλάδα! Η πρώτη οικονομία της Ευρωζώνης, της ΕΕ, της ευρωπαϊκής ηπείρου χρωστάει περισσότερα ως δημόσιο χρέος από όλα τα κράτη της Ευρώπης - από όλα πλην ενός! Ας κρατήσουμε για πολύ λίγο μυστικό το όνομα του κράτους αυτού και ας πάμε στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής μας: Ποιο κράτος της ΕΕ χρωστάει τα περισσότερα χρήματα στους δανειστές του; Αν βιαστήκατε να απαντήσετε «Μα, φυσικά, η Γερμανία!», χάσατε! Το 2014, βάσει της ισοτιμίας της στερλίνας προς το ευρώ, είναι η Βρετανία η πιο καταχρεωμένη χώρα της ΕΕ με 2,22 τρισεκατομμύρια ευρώ ή 1,60 τρισεκατομμύρια στερλίνες! Τόσο η Γερμανία όσο και η Αγγλία ανήκουν στον βαθύ ευρωπαϊκό... Νότο! Σχεδόν πάντα μέχρι τώρα η Γερμανία καταλάμβανε τη θέση της χώρας με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ. Φέτος δεν πήρε... νταμπλ, έχασε τον τίτλο της ΕΕ. Αφήνοντας όμως κατά μέρος την ΕΕ και επιστρέφοντας στην Ευρωζώνη, ποιες χώρες κατατάσσονται μετά τη Γερμανία στη «λίστα της ντροπής» των χωρών που χρωστούν τα περισσότερα χρήματα; Δεύτερη πανηγυρικά η Ιταλία, η τρίτη δηλαδή οικονομία της Ευρωζώνης. Χρωστάει οριακά λιγότερα από τη Γερμανία - 2,13 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Οι ψευτοδημοσκοπήσεις για τη δραχμή και η προσφυγή στο δημοψήφισμα


του Θόδωρου Κατσανέβα

Έχει ειπωθεί από τον Ντισραέλι ότι «υπάρχουν ψεύτες, μεγάλοι ψεύτες και στατιστικές». Οι σύγχρονοι δημοσκόποι στην προσπάθειά τους να βγάλουν το ψωμί τους, διαμορφώνουν την κοινή γνώμη με βάση το παραπάνω αξίωμα. Έτσι, τελευταία μας βομβαρδίζουν με δημοσκοπήσεις που δήθεν συμπεραίνουν πως η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού τάσσεται με την παραμονή μας στην κόλαση της ευρωζώνης. Στη ναυαρχίδα του κατεστημένου, στο Βήμα της Κυριακής 26/4/15, δημοσιεύτηκε τελευταία παρόμοια δημοσκόπηση της εταιρίας ΚΑΠΑ Research όπου μεταξύ άλλων ευρημάτων, υποτίθεται ότι το 72,9%  επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ! Πρόκειται προφανώς για χοντρό ψέμα αφού η «καλή» εφημερίδα, εκτός των άλλων, δε μας λέει επακριβώς πως τέθηκε το σχετικό ερώτημα. Αν το ερώτημα όπως γράφηκε ήταν, «θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος εξόδου από το ευρώ;», τότε ακόμα και εγώ θα απαντούσα ναι και η θετική μου απάντηση θα καταγραφόταν υπέρ της παραμονής μας στην ευρωζώνη! 

Το Κράτος παίζει με την ζωή των Ελλήνων


Προμηθευτές κλείνουν την κάνουλα ιατρικών υλικών και φαρμάκων για χρέη του Κράτους

του Ξενοφώντα Ερμείδη

Το σύστημα Υγείας της χώρας καταρρέει. Τόσο οι φαρμακοποιοί όσο και οι προμηθευτές ιατροτεχνολογικών υλικών στα νοσοκομεία προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι είναι θέμα ημερών η "στάση" φαρμάκων και σωτήριων για την υγεία των πολιτών υλικών.

Ο «κομήτης» του Grexit

  
Χρήστος Γιαννίμπας

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, τους πολιτικούς της συμφοράς, και τους ειδικούς των ΜΜΕ, θα περάσει από την Ελλάδα τον Απρίλιο ή το Μάιο. Αν όχι τον Μάιο, σίγουρα τον Ιούνιο. Η ουρά του, που είναι από δραχμοκυάνιο, θα προκαλέσει το θάνατο των Ελλήνων, εντός κι εκτός Ελλάδος, και μόνον αυτών. Οι τουρίστες δεν κινδυνεύουν.

Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι...


του Δημήτρη Καζάκη

Έχετε δει πώς ένα ζημιάρικο παιδί που έχει κάνει την κουτσουκέλα προσπαθεί να δικαιολογηθεί; Αυτή την εικόνα παρουσίασε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη του κ. Χατζηνικολάου τη Δευτέρα που πέρασε. Σαν έφηβος που τρέμει να αναλάβει τις ευθύνες του και επικαλείται κάθε λογής παιδιάστικες δικαιολογίες. Δεν ξέραμε, μας ξεγέλασαν οι εταίροι, οι διπλωμάτες ήταν κακοί μαζί μας, μας τα είπαν προφορικά κι όχι γραπτά και ένα σωρό άλλες παιδαριώδεις μπούρδες, που πολύ δύσκολα θα περίμενε κανείς να ακούσει από το στόμα ενός πρωθυπουργού.

Η «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΕΙΘΩ» ΕΞΑΝΤΛΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ


Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΙΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ*


«Καθήκον μας είναι να πείσουμε τους εταίρους μας ότι οι δεσμεύσεις μας είναι στρατηγικές και όχι τακτικιστικές, και η λογική μας υγιής. Καθήκον τους είναι να εγκαταλείψουν μια στρατηγική που έχει αποτύχει». Είναι η κατακλείδα άρθρου του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη στο Project Syndicate, με τίτλο «Ένα New Deal για την Ελλάδα». Σ’ αυτή τη φράση περικλείεται το βασικό λάθος της κυβερνητικής τακτικής στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Την αντιμετωπίζει ως υπόθεση πειθούς. Λες και οι δανειστές είναι παραπλανημένα πλάσματα, που με τα κατάλληλα πειστικά επιχειρήματα θα επανέλθουν στον ορθό δρόμο. Εδώ μπερδεύεται η επικοινωνία και η δημόσια ρητορική με τον «πόλεμο» συμφερόντων και πολιτικής ισχύος.

Ακόμη κι αν αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι ο «έντιμος συμβιβασμός»- η «εντιμότητα» του οποίου θα προκύψει μόνο αν οι αμοιβαίες υποχωρήσεις είναι ισάξιες- , η επίτευξή του είναι αδύνατη χωρίς εκβιασμούς, χωρίς αιφνιδιασμούς, χωρίς υπενθύμιση των εναλλακτικών λύσεων, της όποιας ισχύος διαθέτεις, χωρίς προβολή τού τι ζημιά μπορείς να προκαλέσεις στον αντίπαλο, χωρίς αξιοποίηση κάθε ρήγματος στο στρατόπεδό του. Μπορεί οι λέξεις «αντίπαλος», «πόλεμος» και «στρατόπεδο» να φαίνονται αταίριαστες μεταξύ εταίρων, αλλά οι πλευρές μιας διαπραγμάτευσης είναι εξ ορισμού αντίπαλες μέχρι να συμφωνήσουν. Όσο για τον «πόλεμο», ποιος άλλος χαρακτηρισμός ταιριάζει στον χρηματοδοτικό στραγγαλισμό που ασκούν οι δανειστές στην κυβέρνηση εδώ και τρεις μήνες;  

Κι εσείς κ. Καθηγητά;


Μια οφειλόμενη απάντηση στον κ. Λαπαβίτσα.

του Θεμιστοκλή Συμβουλόπουλου

Είναι απίστευτο με πόση ευκολία η νομή της εξουσίας μπορεί να μεταλλάξει τις πάγιες θέσεις υπεράσπισης των απόψεων, με τις οποίες στηρίχθηκαν και έκαναν καριέρα επιφανή δημόσια πρόσωπα. Τα παραδείγματα στην πολιτική ζωή του τόπου μας και όχι μόνο είναι πολλά, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν αποβεί μοιραία και εξόχως επώδυνα για την συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας.
Ένα από τα τελευταία συμπτώματα της εξαιρετικά μεταδοτικής αυτής νόσου, εμφανίστηκε -που αλλού- στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία βέβαια τα κρούσματα έχουν πάρει την μορφή επιδημίας, στην προσπάθεια να δικαιολογήσουν τις πολιτικές επιλογές της ηγετικής ομάδας μέσα στα πλαίσια του άγραφου νόμου του κομματικού πατριωτισμού.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΟΝ Κ.ΤΣΙΠΡΑ


Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*    

Η μισή Ελλάδα παρακολούθησε τη συνέντευξη του κ.Τσίπρα στον κ.Χατζηνικολάου. Ο κάθε τηλεθεατής εξήγαγε με άμεσο και αυθεντικό τρόπο τα συμπεράσματά του.

Ανάμεσα στα άλλα (για τον ΕΝΦΙΑ που θα διατηρηθεί «αν δεν κλπ», για τον σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία αλλά με «σεβασμό στους κανόνες της ΕΕ», για τον «έντιμο συμβιβασμό», για την συνέχιση του ξεπουλήματος αεροδρομίων, δημοσίων επιχειρήσεων, λιμανιών κοκ) εμείς συγκρατήσαμε και τούτη τη δήλωση:

Οι κινήσεις που κάνω αυτή την περίοδο, είπε ο πρωθυπουργός, δεν είναι οι κινήσεις ενός αριστερού κόμματος ή ενός αριστερού ηγέτη αλλά πρόκειται για κινήσεις εθνικής ευθύνης. Μάλιστα…

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

«ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΜΩΡΟ» ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΡΑ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*    

Ευρωπαϊκή εφημερίδα -εκτός από τις γερμανικές- που να αντιμετωπίζει με περισσότερο μίσος την Ελλάδα από τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου σίγουρα δεν υπάρχει αυτή την εποχή. Και ένα και δύο και καμιά φορά και τρία άρθρα μέσα σε μία και μόνη ημέρα χύνουν χολή κατά της πατρίδας μας. Υπάρχουν άρθρα σοβαρά που επιχειρούν να προσδώσουν κύρος στην πιο σκληρή ανθελληνική πολιτική της Γερμανίας, γραμμένα από τους κορυφαίους αρθρογράφους της αγγλικής εφημερίδας. «Μια ελληνική χρεοκοπία είναι αναγκαία, αλλά το Grexit δεν είναι», ήταν για παράδειγμα ο τίτλος μιας ανάλυσης των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Να οδηγηθεί δηλαδή σε χρεοκοπία η Ελλάδα, αλλά να παραμείνει παρά τη χρεοκοπία της μέσα στο ευρώ, ώστε οι Γερμανοί να εξακολουθήσουν να μπορούν όποια στιγμή θελήσουν να στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία! Υπάρχουν άρθρα που αναμειγνύουν σοβαρές παραδοχές των δεινών που έχει υποστεί αυτή τη μαύρη πενταετία ο ελληνικός λαός με ερεβώδεις λύσεις. Ενα τέτοιο άρθρο είχε τίτλο «Η μυθολογία που μπλοκάρει την πρόοδο στην Ελλάδα». Στο άρθρο αυτό ομολογείται ότι ανάμεσα στο πρώτο τρίμηνο του 2008 και το τελευταίο του 2013, η πραγματική κατανάλωση μειώθηκε στην ελληνική οικονομία κατά 35% και το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 27%, ενώ η ανεργία κορυφώθηκε στο 28%. Πού καταλήγει όμως αυτό το σωστό σε πολλά σημεία του άρθρο; Αν δεν επιτευχθεί μια καλή συμφωνία, «η λιγότερο κακή έκβαση θα μπορούσε να ήταν η αποδοχή της πραγματικότητας της χρεοκοπίας και το να αφήσουν την Ελλάδα να αποφασίσει τι θα κάνει. Σίγουρα αυτή θα ήταν μια κακή έκβαση. Ποιος έχει τώρα όμως εμπιστοσύνη ότι θα υπάρξει καλύτερη;». Πέρα από αυτές τις δύο κατηγορίες άρθρων, υπάρχουν και άρθρα βαθύτατα προσβλητικά για τη χώρα μας. Χυδαία, κατ' ουσίαν που στόχο έχουν να αυξήσουν την ήδη καλπάζουσα περιφρόνηση των Ευρωπαίων πολιτών προς την πατρίδα μας και προς τους Ελληνες.

ΤΙ (ΔΙΑ)ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ;


Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*

Την προηγούμενη πενταετία ζήσαμε με το γνωστό τροπάρι αν «θα έρθει η δόση ή δεν θα έρθει η δόση». Πάνω στο έδαφος αυτού του τύπου τον… «δοσηλογισμό» εξελισσόταν η επιχείρηση κοινωνικής τρομοκράτησης.    Τρομοκράτηση που κάθε φορά ξεκινούσε από το «τι θα πάθουμε αν δεν έρθει η δόση» και κάθε φορά κατέληγε στις νέες θυσίες που θα έπρεπε να υποβληθεί ξανά και ξανά ο ελληνικός λαός.

Οι θυσίες, όπως μας έλεγαν οι κυβερνώντες, ήταν «αναγκαίες» για να μην πάθει ο λαός όσα – τελικά – έπαθε! Και τα έπαθε όχι γιατί δεν ήρθαν, αλλά επειδή ακριβώς ήρθαν οι δόσεις των δανείων! Των δανείων που, όπως έχουν ομολογήσει οι πάντες, από τον Ολι Ρεν μέχρι τον Γιούνκερ και από τον Ρέγκλινγκ μέχρι τα μέλη του ΔΣ του ΔΝΤ, οι δανειστές και η «τρόικα» (νυν «θεσμοί») τα χορηγούν για να σώσουν τις δικές τους, τις  γερμανικές, τις γαλλικές και κάθε εθνικότητας τράπεζες. Αυτό που απομένει, δε, για τον ελληνικό λαό από αυτά τα δάνεια, είναι να πληρώνει τόκους μέσα από τις περικοπές των μισθών, των συντάξεων και των δικαιωμάτων του.

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Πάνε και οι καβάντζες


του Γιάννη Μακριδάκη

Βάλτε με τον νου σας. Από τον Αύγουστο του 14 μέχρι σήμερα πληρώνουμε ανελλιπώς δόσεις των χρεών δίχως να έχουμε λάβει ουδεμία δόση νέου δανείου. Η χώρα δηλαδή ανταπεξέρχεται στις δανειακές της υποχρεώσεις με ίδιες δυνάμεις.

Τι σημαίνει αυτό; Δύο πράγματα τουλάχιστον:

Πρώτον ότι αν είχαμε τσαγανό και αριστερή κυβέρνηση, θα είχαμε το απαραίτητο χρήμα για να μη στεγνώσει η αγορά από εισαγώμενα είδη πρώτης ανάγκης (φάρμακα, καύσιμα) αν λαμβάναμε την απόφαση της ρήξης τότε, που ήταν και η άνοιξη προ των πυλών και δεύτερον ότι κάθε μέρα που περνάει, ενδεχόμενη ρήξη γίνεται ολοένα και πιο επώδυνη αφού θα μας βρει εντελώς “στεγνούς” και πολύ κοντά στον επόμενο χειμώνα.

Η επενδυτική αριστερά που κυβερνάει τη χώρα φοβάμαι ότι πολιτεύεται δίχως μπούσουλα...
και αυτό φαίνεται καθαρά από το ότι υπάρχουν ρεύματα πάσης πολιτικής σκέψης και τυχοδιωκτισμού στα ψηλά της κλιμάκια. Άλλοι θέλουν “έντιμο συμβιβασμό” δηλαδή υποταγή ξανά στα μνημόνια, άλλοι θέλουν εκλογές με πρόταγμα την ρήξη και άλλοι εκλογές με ενίσχυση της κυβέρνησης για να λάβει τα απαραίτητα μέτρα υποταγής. Προς το παρόν έχουν υπογράψει ήδη από τις 20 Φλεβάρη την συνέχιση του προηγούμενου μνημονίου και της προηγούμενης αξιολόγησης αλλά ροκανίζουν τον χρόνο με λεονταρισμούς όχι ανέξοδους αφού ξοδεύουν ταυτόχρονα και τις τελευταίες χρηματικές καβάντζες του κράτους υπονομεύοντας την αξιοπρεπή στάση και μεθοδεύοντας την υποταγή ως μόνη λύση.

Όλα αυτά συνιστούν μονομερή δράση της κυβέρνησης απέναντι στην εντολή που έλαβε στις εκλογές;

του Νίκου Μπογιόπoυλου

Προσωπικά κ. Τσίπρας έλεγε (προεκλογικά) ότι αν ετίθετο στην κυβέρνησή του το δίλημμα να πληρώνονται οι τόκοι ή οι μισθοί και οι συντάξεις, εκείνος θα αρνιόταν τον εκβιασμό, θα σταματούσε να πληρώνει τόκους για να πληρώνει μισθούς.

Φανερές και κρυφές πλευρές της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου

Καίρια ερωτήματα ζητούν απαντήσεις

του Σπύρου Παναγιώτου

Υπάρχει μια τυπική πλευρά, που όμως δεν έχει δευτερεύουσα σημασία. Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), στη συνείδηση του λαού και της Αριστερός, είναι επιλογές μη αποδεκτές. Παραπέμπουν συνειρμικά στα μνημονιακά χρόνια και την κατάργηση του Συντάγματος και της Βουλής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιταχθεί σε αυτές τις πρακτικές. Η πρόεδρος της Βουλής είχε διαβεβαιώσει ότι αυτή η Βουλή δεν θα νομιμοποιήσει τέτοιες επιλογές. Με αυτή την έννοια, ακόμα και σε εξαιρετικά «έκτακτες περιπτώσεις» δικαιολογημένα τέτοιες επιλογές προκαλούν ερωτήματα και ενεργοποιούν αρνητικά αντανακλαστικά.

Ικετεύοντας… δόλωμα!


του Γιώργου Δελαστίκ

Μπουρδέλο η Βουλή την Παρασκευή! Μπουρδέλο και η Ευρωομάδα, το Γιούρογκρουπ! Άσχετο διακοσμητικό στοιχείο το κοινοβούλιο. Τίποτα δεν μπορεί να αποφασίσει πλέον, αν προηγουμένως δεν το έχουν εγκρίνει οι ευρωπαίοι επικυρίαρχοι, με επικεφαλής φυσικά το Δ΄ Ράιχ της Γερμανίας. Συμμορία εκβιαστών δανειστών και η Ευρωομάδα, με μοναδικό μέλημα πώς θα εξοντώσουν μέσω της λιτότητας τον ελληνικό πληθυσμό, θα τον φτωχύνουν για να έρθουν οι «Ούννοι» της Γερμανίας και των άλλων να του αρπάξουν τα σπίτια, τα οικόπεδα, τα χωράφια και ό,τι έχει και δεν έχει. Βάρβαροι άρπαγες είναι οι Ευρωπαίοι, τίποτα λιγότερο.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΝΤΙΜΗΣ ΡΗΞΗΣ


Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ*


Η απόφαση της κυβέρνησης να καταστήσει υποχρεωτική, με την ψήφιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, την μεταφορά διαθέσιμων των φορέων του δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδας σηματοδοτεί αναμφίβολα σημείο καμπής στις πολιτικές εξελίξεις. Η υψηλού ρίσκου αυτή κίνηση αναδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο την κρισιμότητα της κατάστασης έτσι όπως έχει διαμορφωθεί δύο μήνες μετά την συμφωνία της 20ης Φλεβάρη. Το βασικό, και στην ουσία το μόνο ουσιαστικό, επιχείρημα που είχε τότε διατυπωθεί υπέρ της συμφωνίας ήταν ότι «αγόραζε χρόνο», έστω και με επώδυνο αντίτημο, έτσι ώστε να προετοιμαστεί με καλύτερους όρους η «μεγάλη διαπραγμάτευση» του καλοκαιριού.

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

«Υπάρχουν πράξεις πατριωτισμού που πρέπει να τις βλέπεις».

του Θεμιστοκλή Συμβουλόπουλου

Αναβολή της συζήτησης για την συνταγματικότητα ή μη του ΕΕΤΗΔΕ του γνωστού χαρατσιού στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αποφάσισε η ολομέλεια του Αρειου Πάγου, μεταθέτοντας στις 19 Νοεμβρίου την συζήτηση.

Η αναβολή αποφασίστηκε ύστερα από αίτημα του νομικού παραστάτη του Δημοσίου.

Το Δημόσιο υποστήριξε ότι λόγω των επειγόντων οικονομικών υποχρεώσεων και ζητημάτων που απασχολούν τα κυβερνητικά στελέχη, δεν υπήρξε η δυνατότητα διαβούλευσης στο υπουργείο Οικονομικών.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ


Toυ ΣΤΑΘΗ ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΥ*

Τρεις μήνες διαπραγμάτευσης και όλες οι κινήσεις των «θεσμών» δείχνουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ δεν έχουν εγκαταλείψει την αρχική τους επιδίωξη, που εκδηλώθηκε από την επομένη των εκλογών και που δεν είναι άλλη από το να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αναδιπλωθεί από τις φιλολαϊκές ριζοσπαστικές προγραμματικές της δεσμεύσεις και να προσαρμοστεί στα μνημονιακά πλαίσια.

Ο χρόνος που «προσέφερε» η ετεροβαρής συμφωνία της 20ης Φλεβάρη δεν δείχνει μέχρι τώρα να οδηγεί σε κανενός είδους επωφελή συμφωνία αλλά στην κλιμάκωση της επίθεσης εναντίον της χώρας και στη χρηματοδοτική ασφυξία έως ότου ολοκληρωθεί ο στραγγαλισμός του «θύματος», αν αυτό δεν παραδοθεί άνευ όρων.

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Πώς καταβάλοντας 1,8 εκατ. ευρώ γλυτώνεις πάνω από 5 δις ευρώ;


του Δημήτρη Καζάκη

Αν είσαι Μπόμπολας, δηλαδή ο γνωστός "εθνικός εργολάβος", όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο Κ. Καραμανλής πριν γίνει πρωθυπουργός και του δώσει το 95% των έργων, μπορείς άνετα να συλλαμβάνεσαι για χρέη προς την εφορία και ταυτόχρονα να υπογράφεις σύμβαση με το δημόσιο. Πώς γίνεται αυτό; Α, πολύ απλά. Τα συμφωνείς με την κυβέρνηση στο παρασκήνιο κι έτσι όλα γίνονται πολύ εύκολα.

ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ ΚΑΙ ΤΙ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΜΙΑ «ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩ»;

--------------------------------000000000000000000aaaaapapoulos
Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΟΥΛΗ*


Η χρεοκοπία μιας χώρας της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα θα πρέπει να την οδηγήσει κανονικά σε έξοδο από το ευρώ. Ο λόγος είναι απλός: οι τράπεζες στηρίζονται από την Ε.Κ.Τ. επειδή υπάρχει το αξιόχρεο του ελληνικού κράτους και στο βαθμό που αυτό δεν αθετεί τις υποχρεώσεις του και τις συμφωνίες-συνθήκες που έχει υπογράψει με την Ε.Ε..

Όμως, όπως είδαμε και στην περίπτωση της Κύπρου με τον έλεγχο στην κυκλοφορία των κεφαλαίων, οι γενικές αρχές και το νομικό πλαίσιο της Ε.Ε., μπορούν να παρακαμφθούν άμα αυτό εξυπηρετεί την συγκεκριμένη χρονική στιγμή τα ισχυρά κράτη, τα «γενικά» δηλαδή συμφέροντα της ευρωζώνης. Έτσι μπορεί να γίνει δεκτή η στήριξη των ελληνικών τραπεζών , παρά την χρεοκοπία του ελληνικού κράτους, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι αυτές θα «εξυγιανθούν» σε τέτοιο βαθμό, που ως αυτοτελή ιδρύματα θα εξασφαλίζουν την βιωσιμότητά τους και έτσι οι ίδιες θα εγγυούνται τον δανεισμό της Ε.Κ.Τ.


ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Βαρυσήμαντο ήταν το σχόλιο του Τόμας Κίρχνερ στη μεγάλη εφημερίδα του Μονάχου «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», φίλα προσκείμενη στους σοδιαλδημοκράτες, το οποίο για άλλο λόγο έγινε γνωστό στη χώρα μας προ εβδομάδος. Στην Ελλάδα, το άρθρο αυτό εντυπωσίασε για την αρχή του, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε σχετικά με δηλώσεις του Σόιμπλε στη Νέα Υόρκη, ερμηνεύοντάς τες: «Η απόφαση έχει περισσότερο ή λιγότερο ληφθεί, η Ελλάδα πιθανόν θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ» γράφει ο αρθρογράφος: «Κυβερνήσεις και οικονομικός κόσμος φαίνονται να συμβιβάζονται με το "Grexit" και ίσως πραγματικά να μην έρθει το μεγάλο χάος». Μέχρις εδώ είναι προφανείς οι σκοπιμότητες της εκτόξευσης απειλών κατά της Ελλάδας, ώστε τρομοκρατημένη η κυβέρνηση Τσίπρα να υποταχθεί στη γερμανική πολιτική, αφού στη γερμανική κυβέρνηση συμμετέχουν και οι σοσιαλδημοκράτες ως ελάσσονες εταίροι - «τσόντα» που λέμε στην ελληνική λαϊκή γλώσσα. Είναι φανερό όμως ότι το άρθρο δεν έχει γραφτεί για να απειλήσει τον Τσίπρα. Ούτε ξανασχολείται εν εκτάσει με το πρόβλημα της Ελλάδας. Αλλωστε και ο τίτλος του και ο υπότιτλος του άρθρου κατά κανέναν τρόπο δεν εστιάζονται στη χώρα μας. «Οι χαμένες αυταπάτες της Ευρώπης» είναι ο τίτλος και πολύ πιο σαφής ο υπότιτλος: «Το ευρώ εξοργίζει τους λαούς της ευρωπαϊκής ηπείρου τον έναν εναντίον του άλλου αντί να τους ενώνει. Είναι καιρός επομένως το κοινό νόμισμα να τεθεί υπό αμφισβήτηση»! Εντυπωσιακό να ακούει και να διαβάζει κανείς από έναν Γερμανό που δεν συγκαταλέγεται στους αντιπάλους του ευρώ ότι το ευρώ διχάζει τους πολίτες και τους λαούς της Ευρώπης αντί να τους ενώνει. Αξίζει να παρακολουθήσουμε τον συλλογισμό του: «Θα ήταν όμως όλα καλά αν η Ευρωζώνη απαλλασσόταν από αυτό το πρόβλημα (σ.σ. της Ελλάδας μέσω της αποχώρησής της από το ευρώ); Επ' αυτού πρέπει κανείς να αμφιβάλλει και ως εκ τούτου ήρθε ο καιρός να διαπραγματευθούμε το θεμελιώδες.

Ο «ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» ΑΦΗΣΕ 1,3 ΕΚ. ΝΕΚΡΟΥΣ


Του ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ*


Όταν τον Ιούνιο του 2009 αναλάμβανε καθήκοντα στο Αφγανιστάν ο αμερικάνος στρατηγός Στάνλεϋ Μακ Κρίσταλ κήρυξε κι έναν δεύτερο, παράλληλο πόλεμο, στον τομέα της ενημέρωσης αυτή τη φορά, λέγοντας: «Πιστεύω ότι η εντύπωση που δημιουργείται από τις απώλειες μεταξύ των αμάχων είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους εχθρούς που αντιμετωπίζουμε». Πολύ σύντομα αποδείχτηκε πως οι Αμερικάνοι με τους συμμάχους τους κέρδιζαν και αυτό τον πόλεμο που φυσικά δεν αφορούσε την μείωση των νεκρών μεταξύ των αμάχων, αλλά τις …εντυπώσεις που δημιουργούνται από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των άμαχων νεκρών. Ή, τελικά τι πιστεύει ο κόσμος για τις περίφημες παράπλευρες απώλειες.

Ρε φίλε, αριστερός είμαι κι αν δεν με πιστεύεις φιλάω σταυρό!

Πηγή: Του Χριστόφορου Ζαραλίκου  - “Unfollow”

Αυτή η φωτογραφία είναι, όπως θα 'λεγαν κι οι Κινέζοι, μια εικόνα χίλια καντήλια. Είναι από τη δοξολογία για την 25η Μαρτίου και με μια γρήγορη ματιά θα μπορούσες να πεις ότι η σειρά Τσίπρας-Κουντουρά-Κωνσταντοπούλου-Σαμαράς κατά ύψος θυμίζει τους Ντάλτον. Ο Σαμαράς είναι ο Άβερελ. Αν όμως μπεις στη φωτογραφία από τη θέση των τεσσάρων και παρατηρήσεις τη θέση των σωμάτων και τα βλέμματα, τότε βλέπεις όλη την παράνοια της πολιτικής ζωής του τόπου, επιτόπου.

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

….Κι οι βαρκούλες αρμενίζανε!


του Νίκου Μπογιόπουλου

Σήμερα έχουμε... «επέτειο»! Αυτή η φωτογρα-φία τραβήχτηκε πριν από πέντε χρόνια, στις 23 Απρίλη του 2010.

Ήταν τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός της χώρας, από το Καστελό-ριζο, επιλέγοντας για φόντο τις βαρκούλες που αρμενίζανε, μας ανακοίνωσε την υπαγωγή της Ελλάδας στη δίνη των Μνημονίων

Αρχοντομπατίρηδες τα παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: Γιώργος Δελαστίκ – «ΜΕΤΡΟ»

Η επιλογή της μη ευθείας σύγκρουσης με ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ οδηγεί στο αδιέξοδο της κατά γράμμα τήρησης των όρων της δανειακής σύμβασης και –με τα 11,4 δις. Που πρέπει να καταβάλλει η Ελλάδα μέχρι τον Αύγουστο- πιθανώς σε νέο Μνημόνιο.

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Η ΠΝΠ επιβλήθηκε κατ' απαίτηση των θεσμών ώστε να καταλυθεί κάθε έννοια δικαίου στην Ελλάδα.

του Δημήτρη Καζάκη

"Δεν υπήρξαν Κουίσλιγκ Κυβερνήται εις την Ελλάδαν," έλεγε με θράσος απύθμενο ο δοσίλογος πρωθυπουργός, δήμιος δεκάδων χιλιάδων πατριωτών και υποκινητής του εμφυλίου πολέμου, Ι. Ράλλης κατά την απολογία του και συνέχιζε: "Πρόκειται περί εντυπώσεως την οποίαν μια αθλία προπαγάνδα Ελλήνων υπανθρώπων, πράγματι συμμαχησάντων μετά των προαιωνίων της Ελλάδος εχθρών, ίνα συντρίψουν τα εχθρικά συμφέροντα, εδημιούργησεν."

Φταίω Εγώ ;;;

του Αντώνη Παπαντωνίου

Κάποτε σε αυτό τον τόπο θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη -σκάφη η θα αλληλοκοροιδευόμαστε.

Και επειδή εγώ τουλάχιστον αυτό δεν μπορώ να το κάνω και, ενδεχομένως, να παρασύρω και άλλους πάντα, απ’ την αρχή του δράματος, έλεγα σε όλους τούς τόνους ότι μέσα στο “Κυνοβούλιο” δεν υπάρχουν Αντιμνημονιακοί αλλά είναι όλοι τους συνένοχοι στο έγκλημα της Εσχάτης Προδοσίας έχοντας, όπως σε μια Θεατρική Ομάδα, επιλέξει ο Σκηνοθέτης ένα συγκεκριμένο ρόλο για κάθε Ηθοποιό.

Πορεία στον όλεθρο


του Γιάννη Μακριδάκη

Λόγω της μετακόμισης στο χωράφι για την συνήθη συμβίωση με τα φυτά, δεν έχω συχνή επαφή με το διαδίκτυο, ήτοι με την ενημέρωση και την επικοινωνία.

Ανέβηκα πριν λίγο στο χωριό και μπήκα να διαβάσω την τρέχουσα εσωτερική επικαιρότητα και έφριξα. Κι άλλη πράξη νομοθετικού περιεχομένου οι αριστεροί. Ό,τι χαρακτήριζαν “ξεφτιλίκι” των ακροδεξιών, το πράττουν τώρα οι ίδιοι. Και οι πρώην, γελοιοποιούνται ακόμη περισσότερο καταγγέλλοντας παραβίαση του Συντάγματος!

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Η δημιουργική ασάφεια των αριστερών ιδιωτικοποιήσεων




dragasakisΤου Γεράσιμου Λιβιτσάνου και του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου“Unfollow”

Να θυσιάσει τμήμα της δημόσιας περιουσίας στο βωμό της επίτευξης του «έντιμου συμβιβασμού» με τους «θεσμούς», είναι έτοιμη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι όροι «ιδιωτικοποιήσεις» και «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας μπήκαν και επίσημα στο μετεκλογικό λεξιλόγιο της κυβέρνησης, αντικαθιστώντας τις προεκλογικές υποσχέσεις περί «παγώματος» και «ακύρωσης» των αποκρατικοποιήσεων.

Πατριωτικόπημα με διαταγή της Ε.Ε.

του Γιάννη Λαζάρου

Όταν τις Πράξεις Νομοθετικού Χαρακτήρα τις κάνουν οι έξω αριστεροί, τότε το λέμε Πραξικόπημα. Όταν το κάνουν οι μέσα αριστεροί τότε είναι Πατριωτικόπημα που σκοπό έχει το πλαγιοκόπημα της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας. Όχι, πουλάκια της "αριστερής" κυβέρνησης, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να επιβάλλεται αναγκαστικό δανεισμό του Κράτους από τα αποθεματικά φορέων, δημοσίων οργανισμών που πληρώθηκαν από την εποχή της προ του συναδέλφου σας Μεταξά διακυβέρνησης, για να μπορούν να είναι μερικώς αυτοδύναμα αν κάτι πάει στραβά με τις πολιτικές αποφάσεις οποιαδήποτε κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση αποκτά δικτατορικές εξουσίες με ΠΝΠ.

από τον Δημ. Καζάκη

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ, 41/20-4-2015) η κυβέρνηση βάζει χέρι στα τραμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή Ασφαλιστικών Φορέων, ΝΠΔΔ (νοσοκομεία, επαγελματικοί φορείς, κοκ) και ΟΤΑ α΄και β΄ βαθμού. Κι όλα αυτά για να πληρωθεί το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι δανειστές.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ΠΝΠ, είναι ότι νομοθετεί αυθαίρετα "κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας," όπως αναφέρει συγκεκριμένα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η κυβέρνηση νομοθετεί κατά παρέκκλιση κάθε πρόβλεψης του Συντάγματος και κάθε άλλης δικαιακής αρχής ή πρακτικής.
Η διάταξη αυτή του ΠΝΠ δεν είναι μόνο πρωτοφανής στα νομικά χρονικά, αλλά μας παραπέμπει ευθέως στους παλιούς αναγκαστικούς νόμους του εμφυλίου και τα βασιλικά διατάγματα που έδιναν δικτατορικές εξουσίες στις κυβερνήσεις "κατά παρέκκλιση" του Συντάγματος και παντός άλλου νόμου ή διαδικασίας.
Εκεί καταντήσαμε. Η κυβέρνηση της "πρώτης φοράς αριστεράς" και των τζούφιων πατριωτών τύπου Καμμένου, υιοθετεί πρακτικές νομοθέτησης των δικτατορικών και εμφυλιακών καταστάσεων.
Όποιος υπέγραψε αυτό το ΠΝΠ πέρασε οριστικά στο πάνθεον των δοσιλόγων και των εθνοπροδοτών αυτής της χώρας, δίπλα στους Τσολάκογλου, τους Παπαδόπουλους, τους Παπανδρέου, τους Σαμαροβενιζέλους, κοκ. Και οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις εσχάτης προδοσίας.

Η εκδήλωση της πρωτοβουλίας για "Διαγραφή του χρέους τώρα" στην Κόρινθο

Δ. Σπανού, Δ. Καζάκης και Λ. Βατικιώτης στην Κόρινθο - 19 Απριλίου 2015

Μια αρκετά σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Απριλίου 2015 στο Εργατικό Κέντρο της Κορίνθου με θέμα το δημόσιο χρέος.



από το ΕΠΑΜ Πάτρας

Που 'σε Αλέξη που 'λεγες ... (Ηχητικό)



Είναι πολύ καλό να διαθέτεις ένα πλήρη αρχείο με τις δηλώσεις που κάνουν κατά καιρούς τα πολιτικά στελέχη. Κι αυτό γιατί ανά πάσα στιγμή μπορείς να διαπιστώσεις την αξιοπιστία και φερεγγυότητα τους. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τους συντελεστές της ραδιοφωνικής εκπομπής «Ελληνοφρένεια».

Ανέσυραν, λοιπόν, από το αρχείο τους τις τοποθετήσεις που έκαναν, ο Αλέξης Τσίπρας καθώς και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου τις οποίες εφάρμοζαν κατά κόρο οι μνημονικές προηγούμενες κυβερνήσεις . Ετσι ακούμε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να στιγματίζουν την τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ενώ παράλληλα παρακολουθούμε να εφαρμόζουν σήμερα ακριβώς την ίδια τακτική που όταν ήταν στην αντιπολίτευση κατάγγειλαν με δριμύτητα.

“Μια χούντα μας χρειάζεται”…

Ο Νίκος Μπογιόπουλος στον eniko

“Μια χούντα μας χρειάζεται”…


    Η ιστορική άγνοια αποτελεί λίπασμα για την πολιτική αφασία. Ο φασισμός γίνεται «ελκυστικός» έτσι: Πατώντας πάντα στο έδαφος της αφασίας και της άγνοιας.
    Το κράτος μας με τους θύλακες της αέναης και μηδέποτε συντελούμενης «αποχουντοποίησης», συμπεριλαμβανομένης μερίδας της «τέταρτης εξουσίας» που υπηρετεί τον βούρκο, έχει κάθε λόγο να καλλιεργεί την αφασία και την άγνοια, ώστε έτσι να κρατά πάντα ζεστό τον κόρφο που επωάζει τα «φίδια» του.
    Πάνω σε αυτό το έδαφος, της καλλιεργούμενης άγνοιας και της αφασίας, της ιστορικής παραχάραξης και της μαζικού τύπου πολιτικής λοβοτομής, αναπτύσσονται σήμερα, 48 χρόνια από την επιβολή της δικτατορία των συνταγματαρχών, οι γνωστές θεωρίες για το «πόσο καλύτερα ήταν τα πράγματα επί χούντας»...

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Η Κυβέρνηση βρίσκεται εκτός λαϊκής εντολής «πλήρως και εγκαίρως»


του Θεμιστοκλή Συμβουλόπουλου

Δεν ξέρω αν το έχετε συνειδητοποιήσει, αλλά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βρίσκεται «πλήρως και εγκαίρως» εκτός λαϊκής εντολής.

Βρίσκεται πέρα από κάθε προεκλογική της δέσμευση προς το εκλογικό σώμα, πέρα ακόμα και από τις προγραμματικές δηλώσεις της. ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΩΣ.

Κανένα σκίσιμο του μνημονίου, καμμία προμελετημένη διαδικασία για ένα σχέδιο στο πλαίσιο της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους που η ίδια επαγγελόταν. Καμμιά επεξεργασία για το εθνικό σχέδιο άμεσης ανασυγκρότησης, κανένα βήμα προς την  παραγωγική ανασυγκρότηση, καμμία αξιόπιστη ενέργεια για την ανάσχεση της ανεργίας,  και την οικοδόμηση σύγχρονου κοινωνικού κράτους. Ολα έχουν μετατεθεί στις ελληνικές καλένδες. Για έναν ανεξήγητο λόγο το έτος 2016 θα είναι η χρονιά που η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τα περισσότερα που δεσμεύτηκε.

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ


Του ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ*


Οι πιέσεις που ξεκίνησαν από τους Ευρωπαίους, με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να σέρνει τον χορό, και συνεχίστηκαν με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης  Στάνταρ & Πουρς, ολοκληρώθηκαν από την αμερικανική πολιτική ηγεσία που κάλεσε ευθέως την κυβέρνηση να υιοθετήσει αντεργατικές μεταρρυθμίσεις! Χωρίς περιστροφές ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη που έδωσε προχθές Παρασκευή με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι «οι Έλληνες πρέπει να κάνουν ευέλικτη την αγορά εργασίας», δείχνοντας μάλιστα ως πρότυπο τον ιταλό πρωθυπουργό! Η ευθεία παρέμβαση των ΗΠΑ στο αδιέξοδο που έχει εμφανιστεί στις διαπραγματεύσεις φέρνει στην επιφάνεια και το επίδικο των αντιπαραθέσεων, με τους πιστωτές να πιέζουν για την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων που δεν έχουν καμία σχέση με την δημοσιονομική ισορροπία και τα δημόσια έσοδα.

ΜΕΤΩΠΟ… «ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΩΝ»!


Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*


Είδε κι απόειδε ο Αντώνης Σαμαράς ότι κανένας σοβαρός ελληνικός αστικός όμιλος της ολιγαρχίας δεν ποντάρει πάνω του, γιατί όλοι τον θεωρούν «καμένο χαρτί» από πολιτική σκοπιά και πήρε την απόφασή του: Σκέφθηκε μήπως κατορθώσει και αποσπάσει την εύνοια των Γερμανών, οργανώνοντας τα σύγχρονα πολιτικά «τάγματα ασφαλείας» των… «γερμανοτσολιάδων»! Αποφάσισε δηλαδή να διερευνήσει αν ο Βαγγέλης Βενιζέλος των ερειπίων του ΠΑΣΟΚ και ο Σταύρος Θεοδωράκης του Ποταμιού είναι διατεθειμένοι να συγκροτήσουν με τη ΝΔ υπό τον Αντώνη Σαμαρά ακόμη ένα «φιλοευρωπαϊκό μέτωπο». Αν προτίθενται δηλαδή ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να λειτουργήσουν ως «τσόντες» της ΝΔ του Σαμαρά!

Η ΡΗΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

---------------aaaa00000androulidakis\\Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ*


Ενόσω η διαδικασία της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται, διάχυτο παραμένει το συναίσθημα της αβεβαιότητας στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, δίχως κανείς να μπορεί να προβλέψει, με μια σχετική εγκυρότητα, αν αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι ένας συμβιβασμός -ως αποτέλεσμα αμοιβαίων υποχωρήσεων- ή μια καθολική ρήξη.

Όμως, αν η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει σε ρήξη (χρεοκοπία, στάση πληρωμών κ.λπ.) με τους «θεσμούς», διεκδικώντας τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης για το υπόλοιπο μέρος, είναι λογικό να το έκανε στις 20 Φεβρουαρίου, όταν ακόμη τα ταμιακά διαθέσιμα ήταν σχετικά επαρκή για κάτι τέτοιο. Όταν, δηλαδή, θα είχε τη δυνατότητα, ταυτόχρονα με την πιθανή έκδοση ενός παράλληλου νομίσματος για το εσωτερικό, θα μπορούσε ακόμη να χρηματοδοτεί με ευρώ τις στρατηγικές ανάγκες του κράτους που αφορούν σε εισαγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες (καύσιμα, φάρμακα κ.λπ.). Όταν ακόμη, επίσης, οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα είχαν υποστεί τις διαρροές που έχουν υποστεί έκτοτε.

ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ: ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΧΩΡΙΣ... «ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ»;


Του ΠΑΝΟΥ ΚΟΣΜΑ*

«Ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού», δηλαδή «σκουπίζοντας» όλα τα ταμειακά διαθέσιμα οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα για να πληρώνει τοκοχρεολύσια, η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο πληρωμένο με αίμα.
Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, τα repos με τα οποία δε­σμεύ­ο­νται αυτά τα δια­θέ­σι­μα συ­νι­στούν μια έμ­με­ση εσω­τε­ρι­κή στάση πλη­ρω­μών υπό προ­σω­ρι­νή ανα­στο­λή με­ρι­κών μηνών, σε κα­τη­γο­ρί­ες κοι­νω­νι­κών και ανα­πτυ­ξια­κών δα­πα­νών. Γι' αυτό οι δα­νει­στές όχι μόνο δεν είχαν κα­νέ­να πρό­βλη­μα με αυτή την πρα­κτι­κή, αλλά πρό­τει­ναν να επε­κτα­θεί με ανα­γκα­στι­κή (μέσω νο­μο­θε­τι­κής ρύθ­μι­σης) δέ­σμευ­ση ρευ­στών δια­θε­σί­μων ύψους 2 δισ. ευρώ ορ­γα­νι­σμών που οι διοι­κή­σεις τους αρ­νού­νται να τα δια­θέ­σουν. Όχι μόνο αυτό, αλλά εμ­μέ­σως πα­ρό­τρυ­ναν αυτή η ιδιό­τυ­πη εσω­τε­ρι­κή στάση πλη­ρω­μών να επε­κτα­θεί και σε μι­σθούς και συ­ντά­ξεις, με την πλη­ρω­μή τους με «πα­ράλ­λη­λο νό­μι­σμα».

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΣΟΪΜΠΛΕ!!!


Του ΝΙΚΟΥ ΠΕΡΠΕΡΑ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ως γνήσιος νεοαποικιοκράτης, απεχθάνεται τη Δημοκρατία και πολύ λυπάται που δεν λειτουργεί «σιγή νεκροταφείου» στα Κοινοβούλια των χωρών της Ευρώπης, ώστε να επιβάλλει χωρίς καμιά αντίσταση τις καταστροφικές για τους λαούς της νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας.

Συγκεκριμένα ο Σόιμπλε που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, είπε ότι η Γαλλία θα χαιρόταν αν πίεζε κάποιος το Κοινοβούλιό της να εγκρίνει σκληρές μεταρρυθμίσεις!

Aπό πότε είναι «αριστερό» να αλλοιώνεται το περιεχόμενο της λαϊκής ψήφου;

Πηγή: Νίκος Μπογιόπουλος - Realnews

ΕΣΧΑΤΩΣ ακούμε ότι ό ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τη γραμμή του «έντιμου συμβιβασμού» με τους δανειστές (χωρίς, όμως, να προσδιορίζει το είδος του συμβιβασμού). Η επιλογή αυτή, λένε, απορρέει από το γεγονός ότι στις εκλογές πήρε από τον λαό εντολή «παραμονής στο ευρώ και την Ε.Ε.».

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Έλεγξέ το, διάδωσέ το…!!!

Το ελέγξαμε, και δεν φαντάζεσαι τι ανακαλύψαμε..!!

Το καταθέτουμε υπ’ όψιν της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους & της Δικαιοσύνης, και αναμένουμε να συμβάλλουν με το έργο τους αποτελεσματικά και καθοριστικά στην Δικαίωση του λαού και της πατρίδας μας…


Έλεγξέ το, διάδωσέ το…!!!



από το ΕΠΑΜ Πάτρας

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Ξέρεις από προσφυγιά;

του Γιώργου Σαχίνη

Οι συνήθεις ύποπτοι, που θεωρούν το "μεταναστευτικό" πεδίον δόξης λαμπρό για να αλιεύσουν εκλογική πελατεία, έχουν μετατρέψει σε αντικείμενο φθηνής προπαγάνδας ένα παγκόσμιο πρόβλημα, αυτό των εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.
Γιατί κάποιοι στην Ελλάδα προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεχόμεθα επίθεση. Ότι οι πρόσφυγες έχουν βάλει στόχο τη χώρα μας. Και ότι το όνειρό τους είναι να φτάσουν στην Ελλάδα και μόνο, για να απολαύσουν τον ήλιο, τη θάλασσα και να μας καταστρέψουν τη μόστρα.

Γιατί τη στιγμή που η Ε.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα εκρηκτικών διαστάσεων πρόβλημα, στη χώρα μας κάποιοι, στο όνομα μιας ξεπερασμένης αντιπολίτευσης, κάνουν επιλεκτική αναφορά στοιχείων και συστηματικά επιλέγουν να φωτίζουν μόνον συγκεκριμένες πτυχές.

Και πόση υποκρισία περισσεύει όταν φτάνουν στο σημείο να χαρακτηρίζουν τους πρόσφυγες... «ψυχές» όταν πνίγονται στα νερά της Μεσογείου και «λαθρομετανάστες που απειλούν τις δουλειές και την ασφάλειά μας» όταν καταφέρνουν και βγαίνουν στις ακτές.

Μας εκβιάζει γιατί... δεν μπορεί να μας διώξει ο Σόιμπλε



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*  

Είδατε πόσο γελοίο ανθρωπάκι φάνταζε ο τρομοκρατημένος πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, όταν η 21χρονη φοιτήτρια Ζοζεφίν Βιτ ανέβηκε στο τραπέζι που μιλούσε ο Ιταλός και του πέταξε... χαρτοπόλεμο και μερικά φύλλα χαρτί; Ο μεγαλύτερος τραπεζίτης του κόσμου, από τις αποφάσεις του οποίου εξαρτάται η ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων, πανικοβλήθηκε μόλις αισθάνθηκε ότι κινδυνεύει η δική του ζωούλα από μια... άοπλη φοιτήτρια! Αυτή είναι η ποιότητα των ανθρώπων, οι οποίοι μας κυβερνούν οχυρωμένοι πίσω από βαρύγδουπα αξιώματα και προκαλούν ανατριχίλα στους απλούς πολίτες.

Η σύλληψη Rato στην Ισπανία αποδεικνύει ότι ειδικά μέσα στην ΕΕ μας κυβερνά η cosa nostra.


του Δημήτρη Καζάκη

Ο Rodrigo Rato, πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ (2004-07) και υπουργός οικονομικών της Ισπανίας (1996-2004), συνελήφθη την Πέμπτη με την κατηγορία της απάτης, του ξεπλύματος χρήματος και την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων. Πρόκειται για μια διακεκριμένη προσωπικότητα στο χώρο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής μαφίας, με εμβέλεια ανάλογη του Στρος Καν και της Λαγκάρντ.

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Αυτός ο παπάς θα είναι το μαύρο στίγμα στην ιστορία ενός ταπεινωμένου λαού


Όχι… Αυτός ο Αρχιεπίσκοπος δε θα μείνει στην ιστορία. Γιατί απλούστατα δε διδάχτηκε τίποτε από αυτήν, γι’ αυτό και δε βρήκε τη δύναμη να την τιμήσει...

του Κ. Κυριακόπουλου

Οι σελίδες που γράφει η Ελλαδική εκκλησία με τις αποφάσεις της και υπό την πρωτοκαθεδρία του, δε θα είναι σελίδες τιμής για τις οποίες θα καμαρώνουν τα υποθηκευμένα εγγόνια μας σε μια μεταλλαγμένη πατρίδα…

Όχι… Δε θα ξεχωρίσουμε και δε θα πιστώσουμε στα θετικά αυτού του Αρχιεπισκόπου, τα όποια αυτονόητα διεκπεραιώνονται από τις Μητροπόλεις και τους Ιερού Ναούς της χώρας. Και δε θα το κάνουμε διότι απλούστατα οι όποιες ανθρωπιστικές παρεμβάσεις εμπίπτουν απλά στη σφαίρα του αυτονόητου.

Δε θα το κάνουμε γιατί απλούστατα η Ελλαδική εκκλησία υπό την ηγεσία αυτού του αρχιεπισκόπου, δεν ενέπνευσε -ως όφειλε- την κοινωνία προκειμένου να διαχειριστεί την αξιοπρέπειά της, αλλά...αρκέστηκε να διαχειριστεί τη μιζέρια της.

Σ αυτό τον Αρχιεπίσκοπο επομένως, προφανώς θα χρεώσουμε την πνευματικά υποτελή στάση που κράτησε, αρνούμενος να εμπνεύσει το ποίμνιο αλλά και την κοινωνία, τα πέτρινα χρόνια της μνημονιακής Κατοχής.