Εδώ στο Πήλιο είμαστε μακριά από τα κέντρα αλλά δεν είμαστε ηλίθιοι...

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Αλήθεια: Αν κάτι είναι φαιδρό όταν δεν το εφαρμόζει η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ αλλά το εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παύει να είναι φαιδρό;

Πηγή: Νίκος Μπογιόπουλος - Realnews

Στα μέτρα της λίστας Βαρουφάκη περιλαμβάνεται και εκείνο το περίφημο της «λοταρίας», μέσω του οποίου θα αυξηθούν, υποτίθεται, τα φορολογικά έσοδα.

Κατ’ αρχάς, να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για παλιά εφεύρεση, για μέτρο προτεινόμενο από την εποχή του κ. Στουρνάρα. Που, όμως, οι σημερινοί υποστηρικτές του τότε το χαρακτήριζαν «φαιδρό». Για παράδειγμα, η εφημερίδα «Αυγή» (14/7/2014) έγραφε: «Με τον κωδικό της απόδειξης οι φορολογούμενοι θα μετέχουν σε κληρώσεις που θα διενεργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα το υπουργείο Οικονομικών, με δώρα τα οποία θα μπορούσαν να είναι αυτοκίνητα, ταξίδια ή και μετρητά. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι λίγοι και οι οικονομικοί αναλυτές οι οποίοι χαρακτηρίζουν το εν λόγω μέτρο, εφόσον τελικά ισχύσει, “φαιδρό”».

Αντίστοιχη άποψη διατυπωνόταν όταν το μέτρο εφαρμόστηκε στην Πορτογαλία. Εγραφε η «Αυγή» (11 /2/2014): «Πορτογαλία: Σε λοταρία οι αποδείξεις. Φαιδρά μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από την πορτογαλική κυβέρνηση».

Τώρα, όμως, παρατηρούμε πλήρη μεταστροφή. Από «φαιδρό», το μέτρο λανσάρεται πλέον ως περίπου... κοσμογονικό. Ετσι, πριν από μερικές βδομάδες, στην «Αυγή» πάλι (9/3/2015), διαβάσαμε: «Επιπλέον κίνητρα, ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας, ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε “λοταρία”. Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση». Αλήθεια: Αν κάτι είναι φαιδρό όταν δεν το εφαρμόζει η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ αλλά το εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παύει να είναι φαιδρό;