Εδώ στο Πήλιο είμαστε μακριά από τα κέντρα αλλά δεν είμαστε ηλίθιοι...

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΦΠΑ ΒΑΖΟΥΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

--------------------------------------------000000000000000000000000000aaaaaaaaaaaaafpa
ΕΠΑΧΘΕΙΣ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΤΗΣ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ
ΣΤΟ 13% ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΣΤΟ 23% Η ΕΣΤΙΑΣΗ -ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ


Δυσβάστακτος θα είναι ο λογαριασμός για τα λαϊκό εισόδημα από τις αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ, που προβλέπει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της «συμφωνίας» που ψηφίστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στη Βουλή. Μεγάλο υπολογίζεται το πλήγμα για τους αγρότες και τους κατοίκους των νησιών, με την επιβαρύνση του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων και τον τερματισμό του καθεστώτος του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. 

Από την ψήφιση του νομοσχεδίου οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή και διαμορφώνονται ως εξής:  

ΦΠΑ 23% στον οποίο θα υπάγονται η εστίαση - catering και τα περισσότερα τρόφιμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.

ΦΠΑ 13% για ξενοδοχεία (το μέτρο θα εφαρμοσθεί από τον Οκτώβριο του 2015), ενέργεια, ύδρευση και ορισμένα τρόφιμα.

ΦΠΑ 6% για φάρμακα, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου.

Νησιά Αιγαίου: Καταργούνται σταδιακά οι ισχύοντες σήμερα για τα νησιά μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ. Ειδικότερα, καταργούνται από 1.10.2015 στα ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και από 1.6.2016 στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά.

Εξαιρούνται της καταργήσης και παραμένουν σε ισχύ οι ισχύοντες σήμερα συντελεστές ΦΠΑ μόνογια τα πλέον απομακρυσμένα νησιά. Με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών ορίζονται ειδικότερα τα υπαγόμενα στις παραπάνω ρυθμίσεις νησιά.

• Με ΦΠΑ 23% και όχι 13% όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο νόμου που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή θα φορολογηθούν: πουλερικά, γαλοπούλες, κουνέλια, βότανα, ζάχαρη, ξίδια, εντομοκτόνα για αγροτική χρήση, προφυλακτικά, καυσόξυλα, σερβιέτες και αυτοκίνητα που προορίζονται για τη μεταφορά 10 ή περισσότερων προσώπων.

Από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου θα τεθούν σε ισχύ οι αναπροσαρμογές στο ΦΠΑ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου όπως σημειώνει, ''να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς''.

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ "ΦΩΤΙΑ" ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΔΗ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η συνολική επιβάρυνση σε όλα τα νοικοκυριά λόγω των αυξήσεων του ΦΠΑ σε σειρά τροφίμων εκτιμάται ότι θα ανέλθει ετησίως σε 650 εκατ. ευρώ ή 157 ευρώ ετησίως ανά νοικοκυριό. Η παραπάνω εκτίμηση γίνεται με βάση την κατανάλωση του 2013, η οποία για αγορές τροφίμων ανήλθε σε 19,5 δισ. ευρώ, με κάθε νοικοκυριό να υπολογίζεται ότι δαπανά κατά μέσο όρο 390 ευρώ μηνιαίως και με την παραδοχή βεβαίως ότι όλη η αύξηση θα μετακυλισθεί στην τιμή λιανικής.

Η εκτιμώμενη αύξηση των 13,5 ευρώ μηνιαίως ή 3,5% στις δαπάνες για τρόφιμα φέρνει οριζόντια δραματική συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος , που υπό την υφιστάμενη οικονομική συγκυρία οδηγεί σε περαιτέρω βίαιη φτωχοποίηση τα ήδη εξουθενωμένα από την κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές λαϊκά στρωματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, η αξία των προϊόντων που πλέον θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23% αντιπροσωπεύει το 43% της συνολικής αξίας των αγορών που κάνουν τα ελληνικά νοικοκυριά σε τρόφιμα. Τα υπόλοιπα που αντιπροσωπεύουν σήμερα το 57% και θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% είναι τα ακόλουθα: κρέας νωπό ή κατεψυγμένο, ψάρια, καλαμάρια, χταπόδια, σουπιές ― νωπά ή κατεψυγμένα, γάλα, γιαούρτι χωρίς προσθήκη ζάχαρης, χωρίς αρώματα, χωρίς φρούτα, τυριά (όχι τριμμένα, λιωμένα, με λιπαρά 72%), αυγά, μέλι, λαχανικά - φρούτα, δημητριακά, αλεύρια, ελαιόλαδο, παιδικές τροφές, ζυμαρικά (όχι ψημένα - παραγεμισμένα), ψωμί (όχι φρυγανιές, όχι προσθήκη άλλων ουσιών), νερά (μη αεριούχα).

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά αναμένεται να προέλθει από τη μετάταξη στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ των διαφόρων αρτοπαρασκευασμάτων καθώς και των αλλαντικών που αποτελούν βασικά είδη διατροφής.

ΕΠΑΧΘΕΙΣ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΤΗΣ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ

Στο παρά ένα της ψήφισης του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της «συμφωνίας» ανέκυψαν οι πιο μεγάλες και επαχθείς ανατροπές. Η σωρεία νέων αλλαγών βάζουν «φωτιά» στο τραπέζι της λαϊκής οικογένειας, επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων και τερματίζουν το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, με βάση το νομοσχέδιο – λαιμητόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή τα ξημερώματα της Πέμπτης:

1. Δεν καταργείται απλώς από 1.10.2015 η μείωση 30% στα αναπτυγμένα τουριστικά νησιά (Μύκονος, Σαντορίνη) ούτε μόνον από 1.6.2016 και στα λιγότερο αναπτυγμένα νησιά, αλλά ορίζεται και ότι «παραμένουν σε ισχύ έως την 31.12.2016 οι ισχύοντες σήμερα συντελεστές ΦΠΑ για τα πλέον αποµακρυσµένα νησιά». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι -αν δεν αλλάξει ως τότε κάτι- αυτομάτως από 1.1.2017 δεν θα ισχύει πουθενά στο Αιγαίο (ούτε στην άγονη γραμμή) ο μειωμένος ΦΠΑ που ισχύει σήμερα.

2. Ακριβότερα κατά 8,8% θα κοστίζει το νωπό μοσχαρίσιο κρέας αφού το κρέας «από βοοειδή» εξαιρέθηκε την τελευταία στιγμή από τη λίστα των προϊόντων με ΦΠΑ 6% ή 13%.

3. ΦΠΑ 23% θα ισχύει πλέον και για όλα τα παράγωγα κρέατος γενικώς (αλλαντικά, λουκάνικα κλπ)

4. Στο 23% από 13% αυξάνεται ο ΦΠΑ και στη ζάχαρη και στο ξύδι.

5. Άλλαξε η διάταξη (επί το ευνοϊκότερο όμως) για τον ΦΠΑ στο γιαούρτι. Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα παραμένουν τελικώς στο 13% χωρίς εξαιρέσεις.

6. Αυξάνεται από 13% σε 23% ο ΦΠΑ για μια ατελείωτη σειρά ζωντανών ζώων που χρησιμοποιούνται ευρέως στην αγροτική παραγωγή. Είτε προορίζονται για σφάγια είτε για παραγωγή ή άλλες εργασίες, επιβαρύνεται σημαντικά το τελικό κόστος τους, έστω και ο ΦΠΑ για τον καταναλωτή παραμένει στο 13%.

Στην κατηγορία αυτήν ανήκουν: βοοειδή, χοιροειδή, πρόβατα, κατσίκια, πετεινοί, κότες, πάπιες, χήνες, γάλοι, γαλοπούλες, κουνέλια, ορτύκια, λαγοί και λοιπά ζώα και πτηνά, ζωντανά, που προορίζονται κυρίως για την ανθρώπινη διατροφή. Επίσης στο 23% πάνε άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια, μέλισσες, έντομα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες αντί εντομοκτόνων και πολλά άλλα.

7. Στο 23% ΦΠΑ πάνε και λιπάσματα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα

8. Με 23% θα βαρύνονται πλεόν και τα εισιτήρια για μεταφορά προσώπων και αποσκευών τους.

9. 23% ΦΠΑ επιβάλλεται και στα εισιτήρια για κινηματογράφους, συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις, τσίρκα, πανηγύρια, λούνα-πάρκ, ζωολογικούς κήπους, εκθέσεις και παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις.